Elpriser: Så är läget inför hösten

Elmarknaden Blåst och regn kanske inte lyfte sommarsemestern, men det gav lägre elpriser. Nu ser förutsättningarna inför vintern bra ut, men priserna är ovanligt oberäkneliga.

I slutet av augusti minskade elen från kärnkraften, vilket ledde till att priserna steg något. Annars hade prisnivån för månaden förmodligen blivit rekordlåg, skriver Vattenfall i sin senaste analys av läget elmarknaden.

Den hydrologiska balansen kallas det mått som anger hur mycket energi som finns lagrat i vattenmagasin, snö och grundvatten. Den har tack vare den stora mängden regn som fallit blivit klart bättre.

Det är ett bra utgångsläge inför vintern. Det kan dock svänga snabbt om det blir torrt och kallt, skriver Vattenfall.

Sommar betyder revisioner för kärnkraften. Den har levererat mellan 50 och 70 procent av sin kapacitet i sommar. Den sista revisionen avslutas i mitten av oktober.

En annan faktor som påverkar elpriset är bränslepriserna i Europa. För ett år sedan gick vi mot den första hösten efter att Ryssland inlett sitt krig mot Ukraina och priserna på olja, kol och gas sköt i höjden. Nu är läget helt annorlunda och de europeiska lagren är välfyllda.

Den ryska gasen är så gott som totalt stoppad till Europa. Ökade leveranser av flytande naturgas (LNG-gas) har lyckats kompensera för detta. Eon skriver i sin senaste elprisprognos att det dock finns en viss risk för prishöjningar om efterfrågan från Asien stiger.

Eon skriver i sin senaste prognos att förutsättningarna inför den kommande vintern är mycket bättre än de var inför vintern i fjol, men pekar ändå ut fransk kärnkraft som har fortsatta problem och poängterar att det kommer att ta tid innan vi kan lämna energikrisen helt bakom oss. Att floderna på kontinenten varit så varma har försvårat nedkylningen av kärnkraftverken.

Över lag kan sägas att energiåtgången har gått ned i och med att vi haft högre priser. Skulle den låga konsumtionen hålla i sig trots att elen blivit billigare kommer priset hållas på ”artificiellt lägre nivåer”, skriver Eon.

Ska man binda elpriset nu?

Många minns förra vinterns elpriser med vämjelse. Frågan är om det är läge att binda priset nu. Vissa elbolag erbjuder sina kunder att binda elpriset under vinterperioden för att sedan återgå till ett rörligt pris.

Eons fasta elpriser (årsavgift tillkommer)

  Norra Norrland Södra Norrland Mellansverige Södra Sverige
  Elområde 1 Elområde 2 Elområde 3 Elområde 4
4 mån 100,00 öre 91,50 öre 132,25 öre 177,50 öre
6 mån 98,75 öre 90,75 öre 131,75 öre 175,75 öre
         
1 år 93,00 öre 90,75 öre 132,50 öre 174,50 öre
2 år 99,00 öre 98,00 öre 139,75 öre 183,25 öre
3 år 104,25 öre 103,75 öre 143,00 öre 186,75 öre

 

Det är ett sätt att skydda sig mot att elräkningen hamnar på nivåer som gör att det tar en orimlig proportion av hushållsbudgeten, likt det läge många villaägare hamnade i förra året. För den som har små marginaler i sin ekonomi är ett fast pris en försäkring mot pristoppar.

För den som kan klara oväntade pristoppar i elpriset gäller det att själv skaffa sig en uppfattning om ifall fast elpris är en god idé eller inte. Nedan finns en historisk prisgraf för elområde 4 (södra Sverige). Där kan vi se att det krävs att elpriserna uppnår de extrema nivåer vi hade under framför allt 2022 de senaste två åren för att det ska löna sig med fast pris.

Denna graf visar det historiska rörliga elpriset i södra Sverige. Källa: Vattenfall

På Energimarknadsinspektionens Elpriskollen.se kan du jämföra och välja elbolag. Där finns också tips om hur du kan sänka din förbrukning samt en länk till en klagomålslista från Konsumenternas energimarknadsbyrå med de elbolag som får mest klagomål.

På klagomålslistan hamnar de företag som fått minst 44 klagomål det senaste året. Klagomålen avser bland annat felaktig fakturering, ändrade avtalsvillkor och vilseledande marknadsföring.

Se alltid upp med anvisat avtal!

För att ditt hem ska ha el måste du har två avtal. Ett med elnätsföretaget (det som äger elnätet) och ett med elhandelsföretaget (som du köper elen av). Om du inte själv väljer vilket elhandelsföretag du ska köpa din el av blir du anvisad ett.

Ett anvisat avtal är ofta väldigt dyrt. Därför ska du byta till ett vanligt elavtal om du har ett.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitterSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -