Viktig makrovecka väntar

Makroveckan Dags för en spännande inflationsvecka som förhoppningsvis kan ge lite positiva signaler inför nästa veckas ström av räntebesked. ECB är ute med sitt besked redan den här veckan och på marknaden är förhoppningen att banken låter räntan ligga still.

Det var lite surare tongångar på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen var ner med 0,8 procent liksom Stoxx600. Den amerikanska börsen, S&P500, sjönk med 1,3 procent.

Det var en kombination av lite dämpade konjunktursignaler från Europa och Kina samtidigt som lite bättre signaler kring amerikanska ekonomi fick ränteoron att stiga som satte lite griller i huvudet på investerarkollektivet. Bland annat har den amerikanska tioårsräntan fortsatt uppåt och handlas nu nära 4,3 procent. Dessutom har dollarn stärkts och kostar nu kring 11,08 kronor.

Även oljepriset har fortsatt uppåt och Brenotolja handlas nu strax över 90 dollar per fat. Att Ryssland och Saudiarabien förlängt sina frivilliga produktionsneddragningar bidrar till att oljepriset fortsätter att stiga. Annars borde förstås lite dämpad konjunkturaktivitet bidra åt andra hållet. Lite olyckligt dessutom med stigande oljepris i dessa inflationstider.

Inflationsutvecklingen är dessutom i högsta grad i fokus under veckan som gick även om ECB:s penningpolitiska besked är det självklara huvudnumret.

När det gäller ECB har det gått lite fram och tillbaka på marknaden huruvida banken kommer att höja räntan igen eller låta den ligga still. Nu verkar huvuddelen av räntekollektivet satsa på att det blir en paus på detta möte men att sannolikheten är stor att det kommer en räntehöjning innan årsskiftet. Vi får se hur ECB-chefen Christine Lagarde resonerar, men vi på Placera skulle absolut inte utesluta en räntehöjning redan nu på torsdag. Inflationen talar för en räntehöjning medan den svaga ekonomiska utvecklingen, framför allt i Tyskland, talar emot.

En annan av huvudpunkterna under veckan är de amerikanska inflationssiffrorna för augusti som publiceras på onsdag. Ett litet upptick för den breda inflationen väntas men kärninflationen lär ha dämpats ytterligare. Vi får se om nedgången för kärninflationen blir tillräckligt stor för att ta bort det sista tvivlet kring att Federal Reserve trycker på pausknappen i samband med nästa veckas penningpolitiska besked. Det borde i så fall vara lite positivt för riskaptiten.

För svenskt vidkommande är det torsdagens inflationssiffror för augusti som förstås är huvudfokus för både oss och marknaden. Nu väntas inflationstakten mätt som både KPI och KPIF att dämpas påtagligt. Riksbanken har däremot lagt allt större vikt vid KPIF exklusive energi i samband med de senaste räntebeskeden och för detta inflationsmått väntas inte samma påtagliga nedgång. Så bäst att inte hoppas för mycket på att Riksbanken håller igen i samband med nästa veckas besked trots att den breda inflationen och KPIF nu tycks vara på ordentlig nedgång. Håll dessutom koll på Prosperas mätning av inflationsförväntningarna. Även det en viktig input för Riksbanken inför nästa veckas möte.

Måndag

Inflationssiffror från Danmark och Norge. Den norska inflationstakten sjönk mer än väntat och KPI-inflationen landade på 4,8 procent. I Danmark landade inflationstakten på 2,4 procent. Förhoppningsvis indikerar dessa utfall en lägre inflation även i de svenska siffror som publiceras på torsdag. Även om det inte är säkert.

Tisdag

Lönerna i Storbritannien stiger snabbt och sätter både Bank of England och regeringen under press. Ytterligare räntehöjningar lär bli aktuella. Förväntningarna i Tyskland väntas ha dämpats en bit in på september och öka oron för tysk ekonomi ytterligare.

Onsdag

Allt fokus förstås på de amerikanska inflationssiffrorna för augusti. Visserligen väntas den breda inflationen ha stigit något men viktigare för marknadshumöret är att kärninflationen, där volatila- energi och livsmedelspriser räknas av, fortsätter att sjunka. En överraskande låg siffra skulle dessutom minska oron inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked i nästa vecka.

Torsdag

Svenska inflationssiffror för augusti. KPIF-inflationen väntas ha dämpats rejält men risken är att KPIF exklusive energi även fortsatt ligger på en så hög nivå att det sätter ordentligt tryck på Riksbanken att höja räntan ytterligare en gång i samband med nästa veckas besked. På marknaden ligger dock fokus i högre grad på ECB:s räntebesked. På marknaden prisas det numera in en räntepaus. Så säkrast att preparera sig för att det kan bli ett överraskande hökaktigt besked från ECB-chefen Christine Lagarde.

Fredag

Intressanta kinesiska makrosiffror nu när oron för kinesiska ekonomi nått nya höjder. Lite bättre siffror än väntat skulle kunna ge börserna lite fart. Dessutom Prosperas mätning av inflationsförväntningarna. Denna gång inkluderas även arbetsmarknadens parter och vi är nyfikna på vad dessa tror efter Riksbankens räntehöjningar. Dessutom viktig input för Riksbanken.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -