Starkare dollar efter räntebeskedet

Makro Dollarn har stärkts och amerikanska räntor har stigit efter Fed-beskedet på onsdagskvällen, samtidigt som marknaden är avvaktande när det positioneras inför räntebesked från bland annat BOE och BOJ under torsdagen och fredagen.

 Fed höll som väntat räntan oförändrad och vid sin efterföljande presskonferens sade Fed-chefen Jerome Powell att centralbanken nu kan gå försiktigt fram med att försöka bedöma om räntan ska höjas igen.

"Vi är redo att höja räntan ytterligare om det blir lämpligt, och vi avser att hålla policyräntan på en restriktiv nivå till dess vi är övertygade om att inflationen rör sig neråt uthålligt mot vårt mål", sade han.

Feds nya medianränteprognoser för styrräntan antyder fortfarande att styrräntan kan höjas ytterligare en gång i år, och prognoserna för 2024 och 2025 har skruvats upp jämfört med i juni.

Ledamöternas nya medianprognos för styrräntan, Fed funds pekar mot 5,6 procent i slutet av 2023, 5,1 procent i slutet av 2024, 3,9 procent i slutet 2025 och 2,6 procent i slutet av 2026. På längre sikt väntas styrräntan ligga på 2,5 procent.

I motsvarande prognoser i juni var medianprognosen 5,6 procent i slutet av 2023, 4,6 procent i slutet av 2024, 3,4 procent i slutet av 2025 och 2,5 procent på längre sikt.

SEB skrev i en kommentar efter beskedet att banken står fast vid sin prognos att höjningen i juli var den sista för den här cykeln.

"I maj 2024 räknar vi med att Fed påbörjar en sänkningscykel och sänker räntan med 150 punkter under både 2024 och 2025", skrev SEB.

Under torsdagen följer en rad räntebesked i Europa. Riksbanken och Schweiz Nationalbank inleder dagen klockan 9.30 och båda väntas höja med 25 punkter.

"Vi räknar med att detta blir den sista höjningen i cykeln, men risken mot vår prognos ligger på uppsidan och vi tycker inte att nuvarande prissättning om cirka +12 punkter för november är för aggressiv. November ser ut att bli ett jämnt beslut just nu, som kommer att avgöras av hur mycket inflationstrycket avtar de kommande månaderna", skrev Danske Bank i ett kundbrev om Riksbanken.

Även Norges Bank och Bank of England väntas höja med 25 punkter.

Norges Bank signalerade vid augustimötet att om utvecklingen blev som väntat skulle räntan höjas på nytt i september.

"Räntebanan kommer att signalera att detta troligen blir den sista höjningen i denna cykel, men Norges Bank kommer att behålla en liten uppåtbias i räntebanan för att lugna valutamarknaden", skrev Nordea Oslo i ett kundbrev.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -