Tio aktier för den långsiktige

Aktier Att hitta aktier med uthålliga konkurrensfördelar till bra värderingar bådar ofta gott för fin avkastning. Placera har listat Morningstars favoriter som uppfyller dessa kriterier.

För långsiktiga investerare är uthålliga och starka konkurrensfördelar viktigt. Om ett bolag har hög avkastning på sitt kapital kommer aktörer försöka ta sig in på marknaden, på detta vis dras bolagets avkastning ner till mer normala nivåer. Om däremot bolaget har en uthållig och stark konkurrensfördel kan den höga avkastningen bevaras. Läs mer om konkurrensfördelar här. 

Här är aktierna som enligt Morningstar är mest undervärderade och har uthålliga konkurrensfördelar.

E-handelsbolaget Etsy, med ett börsvärde på 8 miljarder dollar, är högst upp på listan. Genom sin onlinemarknadsplats kopplar bolaget ihop säljare och köpare av vintage och egengjorda produkter, exempelvis en privatperson som säljer handgjorda smycken. Sedan årsskiftet har aktien nästintill halverats. 

Bolag  Ev/ebit 2023E Ev/ebit 2024E
Etsy 26 22
IFF 19 14
Walt Disney 21 16
Estée Lauder  39 25
Teradyne 34 21
Equifax 21 19
Zimmer Biomet 15 13
U.S.Bancorp  8 7
Nike 24 21
Wells Fargo  8 8

 

Den globala ingrediens-jätten International Flavors & Fragrances (IFF) har gått ner cirka 40 procent i år. Företaget säljer ingredienser riktat mot bland annat mat- och läkemedelsindustrin. Börsvärdet ligger i dagsläget på 17 miljarder dollar. 

Mediebjässen Walt Disney har ett börsvärde på 150 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien ner fem procent. Placera tycker, precis som Morningstar, att aktien ser köpvärd ut på nuvarande nivåer. Läs Placeras aktieanalys här. 

Skönhetskoncernen Estée Lauder Companies har rasat 40 procent i år och börsvärdet ligger nu på 33 miljarder dollar. I koncernens varumärkesportfölj finns, förutom Estée Lauder, bland annat Clinique, Tommy Hilfiger, MAC och Tom Ford. 

Teradyne, som är verksamt inom testutrustning för halvledarsektorn, har ett börsvärde på 15 miljarder dollar. Sedan årsskiftet är aktien upp 15 procent. 

De resterande aktierna på listan är it-företaget Equifax, sjukvårdsbolaget Zimmer Biomet U.S. Bancorp, Nike, och Wells Fargo. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -