Svårtolkat från högvärderat HMS

Rapportkommentar HMS Networks rapport för tredje kvartalet följer temat för år 2023. Vinsten ökar kraftigt samtidigt som orderingången går i motsatt riktning. Aktien föll ordentligt under inledande handeln för att senare repa sig. Är aktien fortsatt för dyr?

Halmstadsbolaget HMS är ett av industribolagen som under åren fått se orderingången minska, bland annat på grund av kundernas lagerkorrigeringar. I rapporten för tredje kvartalet summerades orderingången till 492 miljoner kronor, vilket är 27% lägre än motsvarande period förra året.

HMS Networks Q1 23 Q2 23 Q3 23
Orderingång 682 703 492
Organisk förändring, % -20% -17% -25%

Källa: Bolaget

En tydlig vinsttillväxt i kombination med en betydlig nedgång i orderingången skapar uppenbarligen en ambivalent känsla hos aktiemarknaden.

Innan dagens rapport hade aktien vid de tre senaste rapportdagarna rört sig över 10 procent. Under dagens inledande handel var aktien som lägst på 331 kronor, vilket innebär en nedgång om nästan 9 procent. Aktien handlas i skrivande stund runt 350 kronor, vilket istället innebär en nedgång om cirka 3 procent.

HMS Networks erbjuder produkter och tjänster inom industriell intelligens. I produktutbudet finns både hård- och mjukvara som möjliggör för industriella maskiner att kommunicera med varandra. Senaste årens investeringar inom industriautomation har fått ett bra genomslag i bolagets finansiella siffror.

Vinsttillväxt premieras av aktiemarknaden men är i detta fall historia och den framåtblickande aktiemarknaden vågar inte se förbi den sjunkande orderingången. En lägre orderingång är enligt VD Staffan Dahlström fortfarande av tillfällig karaktär och några tydliga tecken på avmattning syns inte, ännu. HMS långsiktiga historiska vinstutveckling är också svår att klaga på.

Källa: Bolaget

I tredje kvartalet uppgick omsättningen till 789 (624) miljoner kronor, vilket innebar en tillväxt om 26 procent. Rekordomsättningen i kvartalet förklaras bland annat av en stor orderbok och leverans av tidigare försenade ordrar. Vinsten i kvartalet rapporterades till 3,69 kronor per aktie, vilket innebär en vinsttillväxt om nästan 30 procent.

Orderboken om drygt en miljard kronor förväntas normaliseras kring 500 till 600 miljoner kronor. Att orderboken krymper behöver inte vara ett problem i det långa perspektivet, men visibiliteten blir begränsad både för bolaget och aktiemarknaden. Enligt Staffan Dahlström beräknas orderboken nu minska i snabbare takt än väntat, vilket bör innebära en normalisering inom ett par kvartal.  

Kunderna upplevs mer avvaktande i Europa och Asien. I USA finns tecken på att lagernivåerna redan har korrigerats och att ordermönstret nu är normaliserat igen.

Ett stort plus gällande HMS är att de med hjälp av kassaflödet minskat sin skuldsättning och att den räntebärande nettoskulden nu är på noll. Den nästan obefintliga skuldsättningen är inte bara bra för den kortsiktiga vinstutvecklingen, den skapar även möjligheter för framtida förvärv.

HMS Networks (Mkr) 2022A 2023E 2024E 2025E
Nettoomsättning 2500 3000 2900 3150
EBIT, % 25,50% 24,50% 23% 24%
EPS, SEK 10,8 12,3 11,2 12,4
P/E 32 29 32 29
EV/EBIT 25 24 26 23

Källa: Factset

I Factset finns idag estimat från fyra analytiker. De förväntar sig en sval utveckling vinstutveckling kommande åren, vilket innebär fortsatt höga multiplar på vinstestimaten för 2024 och 2025.

Samtidigt förväntar sig analytikerna en EBIT-marginal under bolagets egen ambition om 25 procent och betydligt lägre än tredje kvartalets 28 procent. Att analytikerna höjer estimaten kommande period är inte osannolikt.

Det finns inget att klaga på gällande HMS historik och de strukturella trenderna talar för en forsatt hög efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Aktiemarknaden betalar sannolikt ett högt pris för historiken i kombination med en bra balansräkning. Vart orderingången bottnar är en osäkerhet att leva med kommande kvartal.

Vi förväntar oss en fortsatt ambivalent syn på HMS-aktien, med osäkerheten kring orderingången och den höga vinstmultipeln. Det gäller att vara vaksam, ett lägre aktiepris i kombination med ett trendskifte i orderingången kan ge bra köpläge. Men så länge håller vi oss fortsatt neutrala till aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HMS Networks Neutral 356,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -