Pant-jätten redo för uppgång?

Aktieanalys Sedan Placera satte köp på Tomra för över ett år sedan har aktien halverats. Kan vändningen vara nära?

Tomra har tidigare varit riktigt högt värderad. En förklaring till detta har varit att det funnits ett underliggande köptryck i aktien då institutionella investerare vill miljöprofilera sig. Nu har aktien fallit och värderingen likaså. På fem år har aktien nu levererat en minusavkastning. 

Kursgraf fem år

Tomra grundades i Norge år 1972 och har idag cirka 4 600 medarbetare. Totalt finns det cirka 105 000 installerade maskiner på över 100 marknader världen över. Tomra öppnade nyligen böckerna för tredje kvartalet och i samband med detta föll aktien hela 22 procent.  

Den översta raden växte till 3,5 miljarder norska kronor vilket motsvarar en tillväxt på 3 procent. I juli blev Tomra utsatta för en cyberattack där många retursystem slogs ner, detta bidrog till en engångskostnad på 120 miljoner norska kronor. Justerat för cyberattacken landade ebita-marginalen på 12 procent vilket är sämre än fjolårets 14 procent. På grund av cyberattacken sköts mycket fakturering upp vilket gjorde att kundfordringarna svällde och kassaflödet blev svagt. Tomra säger dock att kassaflödet väntas normaliseras under nästa kvartal. Rapporten var i sin helhet sämre än analytikernas förväntningar. 

Affärsområdet Tomra Collection, som står för lite mer än halva försäljningen, säljer pantmaskiner som används för återvinning av burkar och flaskor. Tomra sköter därefter service på den sålda maskinen. Segmentet har även en annan intäktsmodell där Tomra äger pantmaskinen och tar en avgift per plastförpackning som hanteras. På så sätt blir kassaflödet mer stabilt. Nu går årligen ungefär 46 miljarder dryckesförpackningar genom Tomras pantmaskiner. 

I kvartalet växte Collection med 11 procent samtidigt som rörelsemarginalen låg på 17 procent. Genom prishöjningar har affärsområdet lyckats parera kostnadsinflationen bra. Att allt fler länder fortsätter införa pantsystem gynnar segment, exempelvis hade Tomra bra försäljning inom de nya marknaderna Ungern och Rumänien. Under den närmaste tiden väntas inte många nya länder införa pantsystem vilket sannolikt kommer resultera i sval tillväxt under de kommande kvartalen. 

Inom segmentet Recycling säljs sensorbaserade maskiner som används vid gruvdrift och avfallssortering. Tomras maskin sorterar bland annat malm och plast. Maskinerna är ett miljövänligare alternativ än den traditionella metoden. Den sensorbaserade sorteraren kan minska energiförbrukningen med 15 procent. Dessutom är lösningen kostnadseffektiv för kunderna. Runt 20 procent av omsättningen kommer från detta segment. 

Recycling ökade den översta raden med 14 procent där tillväxten framförallt kommer från Oceanien (Australien, Nya Zeeland och Nya Guinea) och Asien. Rörelsemarginalen låg på höga 25 procent. Segmentet har under de senaste åren gått riktigt starkt och Tomra förväntar sig nu en mer normaliserad marknad. I kvartalet gick orderingången ner 12 procent.

I Tomra Food, som står för cirka 25 procent av omsättningen, säljs sensorbaserade sorteringsmaskiner inom matindustrin. Maskinerna sorterar livsmedel vilket gör sorteringen enklare och mer högkvalitativ. Bland matvaror som går genom Tomras lösning finns bland annat potatis, avokado, kött och räkor. Kunder inom segmentet är exempelvis matjättarna Tyson Food och Kraft Heinz. 

Det är Food som är sorgebarnet i rapporten. Här rasade försäljningen med nästan 20 procent samtidigt som man redovisade en rörelseförlust på 34 miljoner norska kronor. Dessutom gick orderingången ner 28 procent. Detta förklaras dels av en tuff makromiljö men också av dåliga skördar.  

Nu har det tagits åtgärder inom segmentet där man omorganiserar och inför kostnadsbesparingar. På lång sikt betonar Tomra dock att högre arbetskostnader och ökade kvalitetskrav på automatiserad livsmedelsförädling gynnar Food-segmentet.

Förra året hade Tomra kapitalmarknadsdag där man satte upp nya mål. Bolaget ska i genomsnitt växa med 15 procent fram till och med 2027. Samtidigt ska marginalen nå 18 procent 2027. Om man antar att Tomra lyckas med detta är aktien klart intressant. Men uppenbarligen är marknaden tveksam till målen.  

Tomra 2022A 2023E 2024E
Oms till,% 11 17 1
Ebit marg,% 12 10 11
Ev/ebita 31 18 17
P/e 47 26 24

 

På innevarande år värderas Tomra-aktien till en ev/ebita på 18 samtidigt som p/e-talet ligger på 26. I jämförelse med ESG-vinnaren Nibe värderas Tomra till en liten premie. Nibe har ett p/e-tal på 24. Värderingen i Tomra är fortfarande förhållandevis hög. 

Det är svårt att hitta kortsiktiga triggers i Tomra men de starka hållbarhetstrenderna bör gynna bolaget under en lång tid framöver. Att dessutom Latour är största ägare i bolaget är ett plus. Det är värt att tillägga att Tomras vd Tove Andersen fyllde på portföljen med aktier till ett värde om 0,5 miljoner norska kronor i morse. 

Placera tycker att aktien börjar bli intressant för den långsiktige men det är sannolikt inte bråttom att köpa aktien. Vi tror det kan bli ytterligare nedgång innan det är dags för en vändning. Avvakta. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tomra Systems Neutral 85,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -