Tillfällig svacka i skadedjursjätten?

Börs Den brittiska Anticimex-konkurrenten Rentokil är nu inne i en svacka. Skapar det ett köpläge för långsiktiga investerare?

År 1910 ombads Harold Maxwell-Lefroy, professor i entomologi vid Imperial College London, att studera hur man skulle kunna utrota trägnagare. Han började utveckla en vätska som var inriktad mot vedborrande skalbaggar. Efter att vätskan blev framgångsrik föddes en affärsidé.

Harold Maxwell-Lefroy

1924 etablerade han företaget Disinfectants and General Products Limited. Han ville kalla sin vätska Entokil - en kombination av det grekiska ordet 'entomon' som betyder insekt och det engelska ordet döda. Myndigheten avvisade namnet så han ändrade det till Rentokil. I samband med detta rekryterade han assistenten Bessie Eades. 

1925 dog Harold Maxwell-Lefroy av förgiftning när han utförde ett bekämpningsmedelsexperiment i sitt labb. Bessie Eades köpte rättigheterna till Rentokil och ändrade företagets namn till British Ratin Company Ltd. Företaget sålde både Rentokil och ett pulver för köks- och bakhusskadedjur.

1957 förvärvades Woodworm and Dry Rot Control Ltd då man insåg att synergier kunde utvinnas. Bessie Eades, som hade drivit bolaget i 32 år, lämnade företaget. Bolaget ändrade namn till Rentokil Group Ltd och började expandera till Asien, Afrika och Europa.

1969 noterades Rentokil Group på London Stock Exchange och i samband med detta genomfördes en stor nyemission. Likviditeten skulle användas till framförallt förvärv.

Kursgraf 5 år

Idag är Rentokil, som också är noterat på NYSE, verksamt i över 90 olika länder. Företaget har än idag en aktiv förvärvsagenda. Under bara det senaste decenniet har över 200 förvärv rotts i hamn. Börsvärdet ligger på 10,5 miljarder brittiska pund och sedan årsskiftet är aktien ner 10 procent. 

Runt halva omsättningen kommer från USA, därefter kommer Europa (exklusive Frankrike och England) och Latinamerika som tillsammans står för 15 procent. Frankrike och England står för runt 10 procent vardera.   

Största delen av försäljningen (75 procent) kommer från skadedjursbekämpning. Kunderna finns bland annat inom livsmedelsindustrin, läkemedelssektorn och hotell. Av Rentokils totala rörelseresultat kommer hela 95 procent från skadedjurssegmentet. 

Därefter kommer rengöringstjänster som står för runt 20 procent av försäljningen. Det kan exempelvis handla om underhåll av tvål- och handdesinfektionsautomater, handtorkar och ytdesinfektionsmedel. Man hjälper företag att minska bakterier och virusöverföring på arbetsplatser. 

Resterande del, som står för ett par procent, är France Workwear. Här ingår tillverkning, utlåning och underhåll (bland annat tvättning) av arbetskläder och skyddsutrustning.

Under hösten 2022 köpte Rentokil det stora skadedjursbolaget Terminix till en köpeskilling om 4,5 miljarder pund. I samband med förvärvet blev Rentokil den största spelaren på USA-marknaden.  

Skadedjursbolag är i sin natur inte särskilt känsliga för konjunktursvängning. Att stor del av skadedjursbolagens intäkter är av återkommande karaktär gör bolaget än mer motståndskraftigt. Något man dock bör ha i bakhuvudet är att i och med Terminix-förvärvet har exponeringen mot privatbostäder ökat. Detta segment är mer känsligt för svängningar i ekonomin i jämförelse med företagssegmentet.

I mitten av oktober kom det ett pressmeddelande om att den nordamerikanska marknaden går sämre än väntat och i samband med nyheten föll aktien 15 procent. Enligt bolaget är det den amerikanska grossistverksamheten som går sämre på grund av en avtagande efterfrågan inom kemiska produkter inom skadedjursbekämpning. Dessutom märker man att efterfrågan från privatkunder minskar. Samtidigt upprepar Rentokil att integrationen med Terminix går bra. 

De långsiktiga trenderna som talar för skadedjursbekämpning är urbanisering, ett varmare klimat och ökade regleringskrav.

Bland Rentokils konkurrenter finns bland annat EQT-ägda Anticimex och amerikanska Rollins. Många av aktörerna inom branschen har en förvärvsagenda och det finns således konkurrens om objekten. Detta kan leda till högre prislappar på bolagen vilket i sin tur leder till sämre avkastning på investeringen. 

På 2024 års prognoser handlas Rentokil till ett p/e-tal på 22 och ev/ebit 14. I jämförelse med Rollins ser Rentokils värdering mer attraktiv ut. Rollins handlas till ett p/e-tal norr om 40. Rollins, som har bättre avkastning på kapitalet, är i vår mening av högre kvalitet i jämförelse med Rentokil och det är förmodligen förklaringen till värderingsskillnaden.  

Att göra stora förvärv kan vara bra men det finns även många exempel där det slutar illa. Placera vill se hur Terminix-förvärvet utvecklas och vad som händer i den nordamerikanska marknaden. Man skulle kunna se svackan som ett spekulativt köp men vi på Placera avvaktar för tillfället. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rentokil Initial ADR Neutral 26,36 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -