Makroveckan: USA och Kina i fokus

Makroveckan Förra veckan var det mungiporna upp på den svenska och amerikanska börsen. Den här veckan är det lite tunnare på tunga makronyheter men håll koll på kinesiska och amerikanska makrodata. Svensk inflation var lite av en besvikelse.

Det var lite mer positiva tongångar på flera av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen var upp med 1,1 procent och S&P500 med 1,8 procent. I Europa generellt var det lite trögare och uppgången för Stoxx600 stannade vid 0,1 procent.

En förklaring till lite bättre börsklimat är att räntorna sjönk. Det gäller framför allt i den korta änden av räntekurvan, och trots lite tuffare inflationssignaler från USA så fortsätter marknaden att prisa in räntesänkningar redan i samband med marsbeskeden. De penningpolitiska beskeden från ECB den25 januari, Federal Reserve den 31 januari och Riksbanken den 1 februari lär ge besked kring hur rätt marknadsförväntningarna ligger.

Inflationen i Sverige fortsätter visserligen att dämpas, men frågan är om det sker i tillräcklig grad för att Riksbankens ska orka med en räntesänkning redan i närtid. Dessutom hoppas de nog att i alla fall ECB går i bräschen för räntesänkningarna så att kronan förhåller sig relativt stabil om nu Riksbanken funderar på kommande räntesänkningar.

Den här veckan har vi redan fått de svenska inflationssiffrorna för december. Något som var veckans höjdpunkt med där vi redan kommenterat utfallet.

Vi får också tunga siffror från Kina när bland annat BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal publiceras. Det svänger lite i synen på kinesisk ekonomi men vi kan i alla fall konstaterar att den kinesiska börsen gick riktigt svagt under 2023.

Onsdagen innehåller dessutom viktiga siffror för amerikansk ekonomi när siffror över detaljhandel och industriproduktion publiceras. På kvällen publicerar dessutom den amerikanska sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget – Beige book. Då får vi mer kött på benen kring amerikanska ekonomi och hur sannolikt det egentligen är att Federal Reserve verkligen kommer att leverera en räntesänkning redan i mars.

Måndag

Svenska inflationssiffror har kommenterats på annat håll.

Tisdag

Att löneutvecklingen i Storbritannien ser ut att dämpas är ett efterlängtat besked för Bank of England som dessutom troligen har sjunkande inflationssiffror framför sig. I Tyskland hoppas man på lite bättre tider framöver men utgångsläget är synnerligen svagt så det vore närmast överraskande om det inte fanns ett litet hopp om bättre tider.

Onsdag

Kinas ekonomi växer visserligen i hygglig takt men landet har inte blivit den motor för världstillväxten som många hoppats på. Fastighetssektorn fortsätter att tynga och ingen direkt lösning på den verkar finna i sikte. Amerikanska hushåll har däremot shoppat på bra under 2023 och förhoppningsvis avslutade man också starkt. För industrin är det lite trögare. Federal Reserve publicerar sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget.

Torsdag

Veckodata över nyanmälda arbetslösa i USA har varit överraskande låga i inledningen av 2024. På marknaden går man och hoppas på lite högre siffror som bekräftar bilden av att den starka amerikanska arbetsmarknaden är på väg att svalna av.

Fredag

Den japanska inflationen och lönebildning håller Bank of Japan i ett fortsatt hårt stimulansgrepp. Förhoppningen är att tyska producentpriser sjunker snabbare än vad marknaden räknar med. Detaljhandeln i Storbritannien väntas ha tagit ett steg bakåt efter starka novembersiffror.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -