Så ser Riksbankens nästa steg ut

Makrokommentar Riksbanken gör egentligen en ordentlig pudel i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Risken/chansen är därmed stor att Riksbanken blir först ut med att sänka räntan.

För att göra det riktigt kort så finns det i princip egentligen bara en enda sak som det diskuteras och spekuleras kring på finansmarknaden efter torsdagens penningpolitiska besked från Riksbanken. Det är hur man ska tolka meningarna i pressmeddelandet att:

”En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet”

Och lite längre ner i texten:

”Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år”.

Nu finns det förvisso väldigt få saker som helt går att utesluta men eftersom Riksbanken, på detta mellanmöte, inte publicerar några nya prognoser så öppnar det här förstås alla dörrar vidöppna för vilda spekulationer.

Inga klargöranden på den efterföljande presskonferensen lyckades skingra dimmorna. Även om det fanns goda intentioner.

Vi på Placera drar vårt strå till spekulationsstacken och gör vårt försök att tolka vad som är Riksbankens nästa steg.

1.  Att det blir en räntesänkning som är nästa steg på räntetrappan tar vi, och övriga marknaden, för givet.

2. När den kommer är förstås svårare att sia om men på marknaden har förväntningarna på en räntesänkning redan i mars skruvats upp till kring 40 procent sannolikhet och en räntesänkning i maj är i princip fullt inprisad på räntemarknaden. Vilket den i princip var redan innan.

3. Riksbanken vill inte gå först men en Fed-sänkning i mars tycks vara långt borta efter onsdagskvällens besked. ECB lämnar sitt nästa penningpoliska besked den 7 mars och de behöver kanske fundera några varv till innan de törs skrida till verket, så mer troligt med en sänkning den 11 april.

4. Riksbanken lämnar sitt nästa räntebesked den 27 mars och sen dröjer nästa besked till den 7 maj. Vi på Placera tror att Riksbanken därmed kan bli lite hängande i luften om man inte sänker redan i slutet på mars.

5. Nu hinner visserligen två inflationsutfall komma innan det är dags för beskedet den 27 mars och möjligen kan det ändra förutsättningarna. I alla fall om det kommer in högre än väntat. I annat fall ser vi med extrem nyfikenhet fram mot den inflations- och ränteprognos som Riksbanken ska publicera vid detta tillfälle. Det blir nog mycket svårt att trolla fram en inflationsprognos som inte motiverar en räntesänkning.  

Så just nu sätter vi på Placera några av våra slantar (om än inte hela förmögenheten) på att Riksbankens blir först ut med en räntesänkning. Om de inte vill bli först så står nog deras största hopp till att ECB kommer till någorlunda sans redan vid sitt marsmöte.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -