“2024 kommer att bli volatilt”

Förvaltarintervju Mycket tyder på att det här året kommer att bli volatilt eftersom marknaden och centralbankerna har helt olika scenarion. Det säger Gareth Isaac från Invesco.

“Marknaden tror på ett scenario, centralbankerna ett annat och marknadsdatan går i en helt annan riktning. Marknaden tror inte på vad centralbankerna säger och det kommer att orsaka volatilitet under året. Dessa nedgångar kommer dock att kunna ge fina köplägen”, säger Gareth Isaac head of global multi sector portfolio management hos Invesco.

Styrkan i den amerikanska ekonomin har förvånat.
”Vi trodde att den snabba ränteuppgången skulle ha större och snabbare negativ effekt på den amerikanska ekonomin. Vi underskattade styrkan i den amerikanska ekonomin.”


Gareth Isaac.

Anledningen till att USA:s konsumenter har hållit emot så starkt har delvis med sparade tillgångar att göra.

”Amerikanska konsumenter använde en stor del av pengarna de sparade under pandemin under 2023 och det höll ekonomin uppe. Under 2024 är de här pengarna till stor del förbrukade samtidigt är räntorna höga och inflationen bromsar ekonomin.”

En annan faktor som höll uppe ekonomin var att den amerikanska regeringen ökade skuldsättningen bland annat genom IRA (Inflation Reduction Act).

”Utöver det har företagen inte har velat göra sig av med folk trots att ekonomin bromsat in. Det beror på att det var väldigt svårt för många bolag att hitta personal under en lång tid.”

Gareth Isaac tror nu att vi står inför en inbromsning i den amerikanska ekonomin.

Vi ser nu att den amerikanska ekonomin håller på att bromsa in. Det tror vi kommer att märkas särskilt tydligt under det andra halvåret i år. Även om FED kommer att kunna sänka räntan från sommaren kommer de till en början inte att kunna sänka räntan så mycket som de skulle vilja. De större räntesänkningarna kommer under hösten.”

Förväntningarna på FED:s sänkningar har reducerats.
”För två veckor sedan trodde marknaden att räntorna skulle sänkas med 160 punkter i år. Nu tror marknaden på sänkningar på 120 punkter och totalt fyra sänkningar. När FED inser att de behöver sänka så kommer de dock att sänka snabbt för att få i gång ekonomin igen.”

De stora kast vi såg på marknaden förra året kommer med stor sannolikhet att återkomma i år. Det kommer att bli en god miljö för aktiva investerare.”

Gareth Isaac säger att centralbankerna krympt ekonomierna alldeles för mycket den här gången.

Inflationen håller på att komma ner snabbt. Det sker ingen ny utlåning hos bankerna. Det tar lång tid för centralbankernas räntehöjningar att slå igenom. Inflationen kommer att fortsätta falla kraftigt under hela det här året. De senaste centralbankshöjningarna har ännu inte slagit igenom i marknaden.”

Särskilt illa ser läget ut för Europa.

Europa har drabbats av höga energipriser. Det har gjort att länder som till exempel Tyskland med stor andel industriproduktion har affärsmodeller som inte riktigt fungerar längre. Särskilt inte i en global marknad som inte längre uppvisar stark tillväxt. Räntorna är alldeles för höga i Europa.”

Å andra sidan gör det att inflationen kommer att sjunka mycket snabbare i Europa än i USA.

Ytterligare en kommande huvudvärk för Europa blir om Donald Trump återigen blir president. Han väntas då införa nya importtullar.  

Ännu en faktor som talar emot Europa är kontinentens ambitiösa program för att minska koldioxidutsläppen.

Det kommer att bli dyrt att få ner koldioxidutsläppen. Det kommer att kräva skattehöjningar som slår mot tillväxten under de kommande åren.”

Till både Europas och världens fördel är den låga inflationen i Kina. Kina har normalt exporterat inflation till resten av världen. Nu är situationen den omvända.

Den låga inflationen i Kina är en faktor som gör att vi tror att den globala inflationen sjunker snabbare i resten av världen också.”

Den kommande och delvis påbörjade räntesänkningscykeln är unik på det sättet att den inte börjar i USA utan i Europa.

Historiskt är det FED som brukar vara först ut med räntesänkningar men nu har vi redan sett att Polen och Tjeckien börjat sänka och vi tror att ECB sänker tidigare än FED. Det här kommer alltså att bli en annorlunda cykel på det sättet”, säger Gareth Isaac.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -