USA-banker tror på Europa-aktier

Marknadskommentar Europeiska aktier har nått en ny rekordnotering. Allt flera stora investmentbanker lyfter fram regionen som en fortsatt vinnare trots kriget i Ukraina och geopolitiska spänningar.

Även om årets inledning har varit lugn på de globala börserna har flera rekordnoteringar nåtts. Tokyobörsen hovrar allt närmare sin gamla rekordnotering från 1989, efter en rivstart med en drygt 13-procentig uppgång sedan årsskiftet. Det amerikanska S&P 500 indexet nådde ny rekordnotering i början på januari efter 746 dagar, vilket får anses snabbt jobbat jämfört med Tokyobörsen.

Det breda europaindexet Stoxx 600 klättrade under förra veckan till nytt börsrekord efter en relativt blygsam uppgång på 2,6 procent sedan årsskiftet. Värt att notera är att europeiska småbolag har en lång väg kvar till rekordnoteringen från 2021.

Den europeiska börsuppgången har i likhet med USA-börserna drivits att ett fåtal mycket stora bolag mätt som börsvärde.

I Europa ligger börsjättarna Novo Nordisk, ASML, LVMH och SAP bakom årets uppgång. Europas största bolag, den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, har rivstartat året med en stark rapport som fått aktien att stiga med över 21 procent.

Tyska mjukvarubolaget SAP, lyxvarujätten LVMH och nederländska halvledarmaskinutrustningstillverkaren ASML har alla levererat överraskande starka rapporter som lyft kurserna från 13 till 23 procent i år.

Flera stora investmentbanker tror på europeiska aktier 2024.

Goldman Sachs höjde förra veckan rekommendationen för flera bolag inom konsumentprodukter till köp. Främst tror de att europeiska lyxvarutillverkare gynnas, vilket är en viktig och stor europeisk sektor.

Efterfrågan spås öka mer än förväntat i USA som vid sidan om Kina är den största marknaden för europeiska lyxvarubolag. Den “förbättrade förmögenhetsdynamiken” i USA, givet att inflationen svalnar samtidigt som löner förblir förhöjda, ger amerikanska konsumenter mer pengar att spendera, lyder bankens resonemang.

En annan amerikansk investmentbank som tror på Europa är Allied Bernstein. De lyfter fram att värderingen för nästa års vinster för MSCI Europa index ligger på p/e-tal 13, vilket är under det historiska värderingssnittet vid ekonomisk nedgång som är på 14,2. Snittvärderingen vid ekonomisk tillväxt för europeiska aktier är ett p/e-tal på 15,3.

Om tillväxten i Europa på sikt tar fart är uppgångspotentialen för europeiska bolag närmare 18 procent utan positiva vinstrevideringar.

Vinstförväntningarna för europeiska bolag är förnärvarande låga på 5 procent under 2024, vilket är historiskt lågt och här är en svag europeisk tillväxt redan diskonterad. Förutom en vinsttillväxt på runt 5 procent så erbjuder europeiska bolag en hög direktavkastning med sina 3,2 procent. Det är klart högre än både globala aktier och USA-aktier som enligt MSCI förväntas ha en direktavkastning på 1,9 procent respektive 1,4 procent. Det ger europeiska aktier en begränsad nedsida även om det mot alla odds skulle bli nedrevideringar för vinsterna.

Sammanfattningsvis pekar flera faktorer på en fortsatt positiv utveckling för europeiska aktier under 2024, trots vissa globala osäkerheter och geopolitiska spänningar.

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -