Så köper du dyra fonder billigt

PPM När det kommer till fonder är ofta tipset nummer ett att avgiften ska vara låg. Men det finns ett sätt att fynda dyra högpresterande fonder som dessutom är tillgängligt för alla – genom premiepensionen.

Av de fonder som gått bäst de senaste tio åren var 7 av 10 aktivt förvaltade. Nästan alla var branschfonder. Av samtliga fonder som haft 20 procents årlig avkastning eller mer det senaste decenniet har en avgift över 1 procent.

Ju mer specialiserad en fond blir, desto större skillnad kan alltså också en aktiv förvaltare göra. Men vad kan du då göra om fondavgiften ändå avskräcker? Jo, det är enkelt och tillgängligt för alla; då ska du vända dig till PPM-torget.

Premiepensionens fondtorg har nämligen en kraftig rabattrappa som du kan utnyttja på ett smart sätt om du vill investera i en viss fond utan att betala hela avgiften. Rabbattrappan fungerar på det sättet att rabatten blir större ju större fondkapital fonden har.

Det betyder att absolut mest rabatt får du om du väljer de största fondbolagen med de högsta avgifterna. I exemplen nedan har jag dock valt några, för oss svenskar, mer kända banker och fondbolag, med många andelsägare i Sverige.

Det är alltså en dum idé att ha dyra aktivt förvaltade fonder på banken och en billig globalfond i ditt PPM-sparande, när du i stället kan göra tvärtom.

I exemplet nedan ser du att du kan spara tusenlappar på att välja rätt fonder på banken och rätt fonder i PPM-portföljen.

Exempel:

Eva är 35 år och intresserad av fonder. Hon gillar att göra aktiva val i sin pension och sitt sparande. Eva tror på att investera i megatrenderna hälsovård, digitalisering och miljö. Hon tror också på att Indien kommer att ha en stark tillväxt framöver. Eva tycker ändå att grundplåten i portföljen bör vara en billig globalfond.

Eva har 250 000 kronor i sparkapital att investera i fonder och 250 000 kronor i sin premiepension.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -