ECB-besked och jobbsiffror i fokus

Makroveckan Börsrekorden duggar tätt trots att förväntningarna på kommande räntesänkningar har dämpats. Veckans huvudnummer blir torsdagens räntebesked från ECB och fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror.

Det slås börsrekord på löpande band just nu. I förra veckan steg S&P500 med 0,9 procent Stoxx600 med 0,1 procent medan den svenska börsen var upp med 1,4 procent. Den japanska börsen (Nikkei) fortsätter också att gå stark och har nu passerat 40 000-nivå.

räntemarknaden noteras mest nedgångar och en förklaring är nog att inflationssiffrorna i EMU-området och USA hamnade nära marknadens förväntningar. Den amerikans tioårsräntan har också sjunkit rejält och handlas nu kring 4,21 procent.

Den här veckan är välfylld med intressanta makronyheter.

Huvudnumret är förstås EBC:s räntebesked på torsdag. Visserligen väntas banken ligga still med räntan så huvudfokus är förstås den efterföljande presskonferensen. Vad kommer ECB-chefen Christine Lagarde lägga sig på hög/duva-skalan?

Fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror för februari blir också en höjdpunkt. Inte minst efter att sysselsättningen steg rejält i januari och satte lite press på Federal Reserve.  Och apropå Fed så blir Fed-chefen Jerome Powells tal inför den amerikanska kongressen (onsdag och torsdag) också intressant att lyssna på i jakt på eventuella penningpolitiska signaler.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot inköpschefsindex för tjänstesektorn på tisdag och BNP-indikatorn för januari på fredag.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha letat sig uppåt i marsmätningen.

Tisdag

Supertisdag i de amerikanska primärvalen och efter detta lär de stå klart vilka som möts i höstens presidentval. Kinas folkkongress inleder sitt möte och ska bland annat fastställa BNP-målet för 2024. Fed-chefen Jerome Powell håller tal inför representanthuset. Möjligen kan det komma lite penningpolitiska signaler. Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn tog sig över 50-nivån i januarimätningen. Nu hoppas vi att trenden uppåt fortsatt.   

Onsdag

Intressant siffror över hur tysk export har inlett det nya året. En viss uppgång efter en svag avslutning på fjolåret. Bank of Canada lämnar räntebesked men väntas ligga kvar med en styrränta på 5,0 procent.

Torsdag

Allt fokus på ECB:s penningpolitiska besked. Banken väntas ligga still med räntan så det är kommunikationen efter beskedet som blir det viktiga att följa. Det börjar bli dags för lite mjukare tongångar om det ska komma en räntesänkning i närtid men ECB vill sannolikt avvakta de löneförhandlingar som pågår runt om i EMU-området. ECB har lagt stort fokus på lönerna under senare tid.

Fredag

BNP-indikator för Sverige. Risken är att vi får se en ny minussiffra i januarimätningen. Men på marknaden riktas förstås intresse mot den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för februari. Efter den mycket stora sysselsättningsuppgången i januari väntas det har varit lite lugnare i februari men Federal Reserve önskar sig nog en mer påtaglig dämpning. Även löneökningar sköt fart i januari och om den trenden fortsätter kan det bli en lite sur avslutning på börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -