Ännu ett starkt år för räntefonder i sikte

ANNONS För drygt ett år sedan förutspådde vi att räntefonder skulle ta revansch och vi kan konstatera att så också blev fallet. Aktie-Ansvars flexibla räntefond, Aktie-Ansvar Räntestrategi, levererade en avkastning på drygt 6,6 procent och korträntefonden Aktie-Ansvar Avkastningsfond slutade året 4,7 procent upp. Nu infinner sig naturligtvis frågan, kan 2024 bli lika bra som 2023?

2024 har börjat bra. Under året första kvartal har Aktie-Ansvars båda räntefonder levererat 1,7 respektive 2,3 procent i avkastning. Det är emellertid 9 månader kvar av 2024 och Riksbanken har gläntat på dörren för en första räntesänkning redan innan halvårsskiftet.

Förräntningstakten, det vill säga den förväntade avkastningen de kommande tolv månaderna utifrån dagens förutsättningar, var i början av 2023 6,5 respektive 5 procent vilket visade sig vara en bra fingervisning för året. Enligt Maria Ljungkvist, ansvarig förvaltare, är utsikterna just nu på samma nivåer för 2024.

– Förräntningstakten är inget löfte utan prognostiserar vad portföljen kommer att ge kommande år i avsaknad av ränterörelser. Nuvarande förräntningstakt utmanar till och med den förväntade avkastningen på börsen men till en betydligt lägre risk. Stiger räntorna kan avkastningen bli lägre och sjunker räntorna kan den bli högre. Med aktiv förvaltning finns utrymme att öka avkastningen genom att arbeta med underliggande räntor och krediter och att justera löptiden efter bedömning av framtida scenarier, säger Maria Ljungqvist.

Läs mer om Aktie-Ansvar Räntestrategi

Läs mer om Aktie-Ansvar Avkastningfond

Risk finns, men till betydligt högre kompensation

En av de stora bidragsgivarna till avkastning i våra räntefonder är kreditpåslagen på de företagsobligationer vi investerar i. Kreditpåslagen visar skillnaden i ränta mellan en statsobligation och en företagsobligation.

– Vi tycker att avkastningspotentialen är tillräcklig för att vi ska vilja ta mer risk. Skulle ett bolag i vår portfölj få problem idag skyddas avkastningen delvis av de höga underliggande räntorna, fortsätter Maria Ljungqvist.

Räntefond med högsta betyg

Aktie-Ansvar Avkastningsfond har sedan ett år tillbaka högsta betyg hos Morningstar gällande riskjusterad avkastning. Aktie-Ansvar Räntestrategis flexibla mandat ryms inte i någon av Morningstars kategorier och saknar därför betyg.

Maria Ljungqvist har över 20 års erfarenhet från kapitalförvaltning i olika roller. De senaste tio åren har hon arbetat med inriktning mot räntebärande placeringar och de senaste sju åren som förvaltare hos Aktie-Ansvar.

Läs mer om Aktie-Ansvar Räntestrategi

Läs mer om Aktie-Ansvar Avkastningfond

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Förköpsinformation finns att hämta på www.aktieansvar.se.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -