"Därför har vi ett tak på räntefonden"

Förvaltarintervju Intrumkollapsen gjorde att frågan om risken med framför allt stora företagsobligationsfonder återigen hamnade på tapeten. Placera har talat med ränteförvaltaren Carl Johan Lagercrantz om hur de agerat de senaste händelserika åren och vad han tror om marknaden framöver.

Carl Johan Lagercrantz var med och startade Strand Företagsobligationsfond för dryga tre år sedan. Tanken var då att starta en företagsobligationsfond som skiljde sig från många andra på marknaden, främst genom att ha mindre fastighetsexponering. Fonden förvaltar han tillsammans med Mari Fors Rhenman.

”Vi började skissa på fonden redan innan 2020 då vi såga att många fonder tog för mycket likviditetsrisk.”

”De flesta fonderna hade likartade flöden och det är då det blir trångt i dörren. Vi försökte alltid balansera upp våra innehav med bra portion likvida papper som vi alltid kan omsätta.”

Mari Fors Rhenman och Carl Johan Lagercrantz

Vad hände sedan?

”2021 blev ett jättebra år. High yield gynnades av lågräntemiljön, du skulle ha så hög risk som möjligt. Sen kom alla problemen 2022 med inflation och stigande räntor. Då var vi ganska snabba med att balansera om och ta mindre risk.”

”Vi är en mindre fond än många andra, vilket gjorde att vi kunde sälja av våra poster och 2022 ökade vi andelen investment grade. Vi tappade också, men inte lika mycket som andra fonder som satt med mer risk.”

Vad är lagom storlek på en räntefond, tycker du?

”Vi har ett tak på vår fond på 3 miljarder kronor. Nu är det totala förvaltade kapitalet 1,2 miljarder, så vi har en bit kvar. Vi har det för att kunna bibehålla vår strategi. Blir du för stor blir du inlåst i dina positioner.”

”Sedan, någonstans 2023, tyckte vi att fastigheter började se intressant ut igen. Vi upplevde att hela sektorn hade straffats, även de finaste bolagen, så vi började öka exponeringen i dem.”

”Räntorna steg snabbt och kraftigt och någonstans i mitten av året tyckte vi att det var attraktivt att ta mer ränterisk och köpte fastränteobligationer och öka durationen. Det visade sig vara för tidigt, så det var några månader när det gjorde ont.”

”Vi fortsatte ändå och höll fast vid att köpa fastränteobligationer. Vi började se räntorna komma ned i höst och fick en jättefart i november och december. Det gick fortare än vi trodde.”

”Vi trodde att vi skulle sitta på dessa positioner längre, men sista handelsdagarna i december tog vi hem vinster och sålde av en stor del ränterisk för att vi tyckte att det gått så fort. Marknaden var stekhet och räntor sjönk jättefort, framför allt de längre.”

Carl Johan Lagercrantz

Hur utmärker sig er fond?

”Vi har fokus på bra riskspridning och försöker alltid balansera risknivån efter marknadsläget” Vi tycker att gränslandet mellan high yield och investment grade alltid är intressant. Fokus på finare delen av high yield och den mera högavkastande delen av investment grade helt enkelt.

Vad innebär det?

”Vi har ett flexibelt mandat att röra oss mellan lågrisk- och högriskobligationer. Vi målar inte in oss i ett hörn utan rör oss hela tiden över hela spelplanen för att hitta bäst risk/reward i den nordiska kreditmarknaden.”

Strand företagsobligationsfond har fem Morningstar-stjärnor. Källa: Morningstar

Men nu har ni ökat risken igen?

”Det visade sig att många av de mindre fastighetsbolagen som exempelvis NP3 och Nyfosa var ganska duktiga på att köpa ränteswapar och ta ned räntenivån. Vi upplevde att många av de här bolagen tog tillfället i akt för att säkra upp lite lägre räntenivåer och då skiftade vi fokuset lite åt high yield-obligationer.”

”Från exempelvis Castellum och Sagax skiftade vi över mer till Nyfosa, Arwidsro och NP3, just för att vi tycker att längre räntor kommit ned och att klimatet ser ljusare ut. Då finns det mer att hämta i den typen av risk, tycker vi.”

Det skakade nyligen till rejält i Intrum, är det något ni äger?

”Det är obligationer vi ägt från och till under de här åren. Intrum hade gått väldigt bra under hösten tillsammans med allt annat som performade. Vi började bli lite oroliga när vi tittade på market cap i relation till utstående skulder.”

”Skuldsättningen gjorde att vi började ställa den mot konkurrenter och liknande bolag och fastnade för ett norskt bolag med liknande verksamhet, med betydligt sundare skuldsättningsnivåer.”

”Vi sålde runt 80 procent av vårt innehav först med vinst. Vi köpte initialt tillbaka en mindre post, opportunistiskt, på kurs 90 men valde bara några dagar senare att sälja ut den då vi tyckte att det negativa flödet av nyheter bara fortsatte. Vi kom ur den posten på kurs 80 (procent av nominellt värde reds. anm.).”

”Vi tar hellre smällen på en gång och vill inte fastna i något. Vi är en mindre fond, som sagt, och försöker vara snabbfotade. Vår marknad är uppdelad i investment grade och high yield och när det kommer till den sistnämnda så slår det direkt mot likviditeten när det blir oroligheter.”

”Ibland händer det att man säljer ut något som inte visat sig vara så farligt, men i det här fallet visade det sig vara rätt beslut att sälja jämfört med att sitta kvar.”

Vad tycker du om företagsobligationsmarknaden nu?

”Den är generellt stark och har hanterat Intrumdebaclet väldigt bra. Priserna på Intrumobligationer har studsat tillbaka lite, men det är fortsatt osäkerhet.”

”Vi ser att svensk inflation kommer ned, men den svaga kronan gör det svårare för Riksbanken att gå före ECB och Fed.”

”Det skiftet är positivt ur den bemärkelsen att vi har fortsatt en hög räntebas i och med osäkerheten kring när räntesänkningar kan komma. Samtidigt innebär en högre ränta under en längre tid att bolagen och vi konsumenter fortsätter ha det tufft.”

”Tidens kraft är minst lika betydande när det kommer till dessa räntenivåer. Ekonomin har klarat sig hyggligt genom denna höjningscykel, men med det sagt kan även liggande räntenivå få förödande konsekvenser om den blir för varaktig. Får jag välja så väljer jag självklart sänkt ränta redan nu i maj.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -