Makroveckan: Inflationssiffror i fokus

Makro Den här veckan lämnar politiken över stafettpinnen till inflationen. Högst fokus är på torsdagens amerikanska inflationssiffror och fredagens svenska motsvarigheter.

Det var lite mer positiva tongångar på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen var upp med 0,4 procent, Stoxx600 med 1 procent och S&P500 med 2 procent.

I Europa steg marknadsräntorna inför valen i Storbritannien och Frankrike medan de sjönk i USA. En stor del av den amerikanska nedgången kom efter fredagens arbetsmarknadssiffror för juni. Visserligen steg sysselsättningen något mer än väntat men tidigare månaders sysselsättningsökningar revideras samtidigt ner. Dessutom steg arbetslösheteten något och löneökningarna fortsätter att dämpas. På marknaden prisar man nu in en första amerikanska räntesänkning i september men för att en sådan ska kunna spikas krävs nog att inflationstakten dämpas mer påtagligt.

Passande då att vi går från en vecka med mycket fokus på politik till en vecka med tydlig bäring på diverse inflationssiffror.

Det mesta av marknadens intresse riktas förstås mot torsdagens amerikanska inflationssiffror. Här väntas den breda inflationen att dämpas ytterligare medan kärninflationen väntas ligga still på en något förhöjd nivå. Ett utfall i den riktningen lär inte göra Federal Reserve övertygade om att det öppnar upp för snabba räntesänkningar. Vi får dessutom höra Fed-chefen Jerome Powell hålla två tal i den amerikanska kongressen innan inflationssiffrorna publiceras. Han kanske kan ge en del ledtrådar kring hur centralbanken resonerar.

För svenskt vidkommande är det fredagens svenska inflationssiffror som lär röna störst intresse. Analytikerna väntar sig att alla inflationsmått ska röra sig nedåt och att KPIF-inflationen ska halka under 2 procent för första gången sedan juli 2021. Men det kanske är mer intressant vad Riksbanken tror om inflationsutvecklingen. På Riksbanken prognostiserar man en KPIF-inflation på 1,5 procent och att KPIF exklusive energi ska landa på 2,5 procent. Det senare måttet och utfallet är nog det som väger tyngts för riksbanksdirektionen inför det penningpolitiska beskedet den 20 augusti. Inför detta besked hinner de också få julisiffrorna.

Måndag

Den tyska utrikeshandeln väntas ha sjunkit något i maj men det är förhoppningsvis ett tillfälligt bakslag. Inflationsförväntningarna i USA ligger på en något förhöjd nivå. Ett litet orosmoment för Federal Reserve.

Tisdag

Fed-chefen Jerome Powell håller tal i den amerikanska kongressen två dagar i rad. Först i senaten och sen i representanthuset. Troligen har humöret bland de amerikanska småföretagen dämpats en aning i junimätningen.

Onsdag

Återigen tal av Powell och lite beroende på marknadsreaktionerna efter det försa talet kan han välja att korrigera budskapet en aning. Intressanta inflationssiffror från Kina, Danmark och Norge. Från en svensk horisont är den norska inflationen den som det främst kommer att fokuseras på. Troligen är kärninflationen fortfarande alldeles för hög ur centralbankens perspektiv och Norges bank ligger långt bak i kön vad avser räntesänkningar.

Torsdag

Fullt fokus på amerikanska inflationssiffror. Den breda inflationen har troligen dämpats ytterligare medan kärninflationen biter sig kvar på en lite för hög nivå. Eventuella överraskningar åt ettdera hållet lär få stor effekt på finansmarknaden i stort.

Fredag

Veckan avsluta med de svenska inflationssiffrorna för juni. En fortsatt nedgång för alla inflationsmått väntas och KPIF lär sjunka ner en bit under Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Mycket av både Riksbankens och marknadens fokus lär dock ligga på hur KPIF exklusive energi utvecklas.

Makroveckan i urval

Måndag

08.00 Tyskland export maj  -3,0% (1,6%)

08.00 Tyskland import maj -0,8% (1,9%)

10.30 EMU Sentix investerarförtroendet juli – 0,3 (0,3%)

17.00 USA inflationsförväntningar 1 års sikt i.u (3,17%)

Tisdag

12.00 USA NFIB småföretagsindex juni 89,0 (90,5)

16.00 USA Fed-chefen Jerome Powell talar i kongressen

Onsdag

03.30 Kina inflation juni årstakt 0,4%  (0,3%)

03.30 Kina producentprisindex juni årstakt -0,8% (-1,4%)

04.00 Nya Zeeland RBNZ räntebesked 5,50% (5,50%)

08.00 Danmark inflation juni årstakt i.u (2,2%)

08.00 Norge inflation CPI-ATE juni årstakt 3,6%  (4,1%)

16.00 USA Fed-chefen Jerome Powell talar i kongressen

Torsdag

08.00 Sverige Prospera inflationsförväntningar

08.00 Storbritannien industriproduktion maj m/m 0,2%  (-0,9%)

14.30 USA inflation juni årstakt 3,1% (3,3%)

14.30 USA kärninflation juni årstakt 3,4% (3,4%)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata i.u

Fredag

08.00 Sverige inflation KPI juni årstakt 2,8% (3,7%)

08.00 Sverige inflation KPIF juni årstakt 1,6% (2,3%)

08.00 Sverige KPIF exklusive energi juni årstakt 2,5% (3,0%)

14.30 USA producentprisindex juni årstakt i.u (2,2%)

16.00 USA Michiganindex hushållsförtroendet juli 67,0 (68,2)

 

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -