(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
Augustibörsen har fått en brutal start med stora börsfall och svängiga börser över stora delar av världen. Men ska man vara riktigt ärlig så har det varit lite smått oroligt på världens finansmarknader under i stort sett hela sommaren. USA var fram till mitten av juli det stora undantaget när AI-yran fortsatte att sätta stor prägel på börsutvecklingen.
Globala börser
I Sverige var det en betydligt mer blygsam utveckling och mellan 1 juni och 31 juli steg den svenska börsen med 1,3 procent. Det mesta av den börsuppgången kan dessutom spåras till den 12 juli när det överraskande låga svenska inflationsutfallet för juni publicerades. I övrig har det varit mer blandat mellan positiva och negativa börsdagar. I stort sett samma mönster har det europeiska Stoxx600-indexet uppvisat.
Börser som däremot gick riktigt starkt under juni och inledningen av juli var bland annat den japanska och indiska börsen. Nikkei 225 hade i mitten av juli stigit med 27 procent(!) sedan årsskiftet, medan den indiska börsen fortsatte sin resa uppåt och landade på 21 procent per den 31 juli.
Korrektion
Den här lite blandade utvecklingen på världens börser tycker vi på Placera är en intressant bakgrund för att förstå det ras (eller korrektion, om ni föredrar det) som skett på världens börser, egentligen sedan mitten av juli men som tog ordentlig fart i inledningen av augusti. Det fanns ingen generell övertygelse om att börserna skulle fortsätta upp utan investerarna tycks närmat ha gått ”all-in” på de tidigare vinnarna. I flera fall mycket högt värderade. Något som borde ha varit ett tidigt varningstecken inför en kommande korrektion även om det alltid är svårt att sia om tidpunkten för en sådan.
Enligt oss på Placera är det dock flera samverkande faktorer som, i olika grad, bidragit till att vi fått se en rejäl korrektion på marknaden.
Tveksamt kring AI
En tydlig sådan är att allt fler investerare började bli tveksamma kring AI:s förtjänster. I alla fall i det korta perspektivet. När sedan den amerikanska inflationen sedan blev något lägre än väntat när junisiffrorna publicerades den 11 juli så var det startskottet för en rejäl rotation på den amerikanska börsen. IT-aktier såldes av till förmån för mer räntekänsliga aktier. AI-yran var därmed, till stora delar, över för den här gången.
Kina
Ungefär samtidigt hade det kinesiska kommunistpartiet sitt Tredje Plenum där mycket av den ekonomiska politiken framöver skulle läggas upp. Efter en hel del konjunkturbesvikelser hade förväntningarna på vad som skulle levereras på mötet skruvats upp men utfallet blev en besvikelse. Därmed minskade också sannolikheten att kinesisk ekonomi, som fortsätter att brottas med fastighetskrisen och svag inhemsk efterfrågan, skulle få ett lyft under andra halvåret.
Lägg till detta en hel del konjunkturbesvikelser i Europa (huvudsakligen i Tyskland), och ett val i Frankrike som väckte en del ekonomiska frågetecken, så blir det kanske mer förståeligt att även råvarupriserna började packa ihop. Vilket självklart påverkade delar av aktiemarknaden negativt.
USA
Ett ytterligare slag mot det efterlängtade konjunkturlyftet under andra halvåret fick när inköpschefsindexen för juli började rullas ut. I såväl EMU-området som Kina och USA halkade industriindexen under det ”magiska” 50-strecket och även om tjänsteindexen hankar sig kvar över den nivån så blir det svårt att se en konjunkturvändning vid horisonten. Även om konjunkturindikatorer som levereras under sommarmånaderna ska tolkas med viss försiktighet.
Och det är mot den här bakgrunden som den starka reaktionen på den överraskande svaga amerikanska arbetsmarknadsrapporten för juli ska ses. Mycket av den amerikanska ekonomins motståndskraft har legat i att hushållen fortsätter att hålla uppe sin konsumtion. Skulle nu arbetsmarknaden börja svika så riskerar det att stjälpa det, i stort sett, sista benet i synen på global konjunktur. Allt fler börjar befara en rejäl amerikanska hårdlandning under hösten. Bland annat eftersom den kortsiktiga skuldsättningen hos amerikanska hushåll har nått nya rekordnivåer. Ett tecken i tiden är att Biden-administrationen, istället för att presentera nya finanspolitiska stimulanser, försöker begränsa den ränta som utlåningsföretagen kan ta ut på försenade betalningar på kreditkortsskulder. Det ekar därmed rätt tomt i den finanspolitiska arsenalen.
Överraskande japansk räntehöjning
Till detta tillkom en överraskande räntehöjning från den japanska centralbankens sida. Något som marknaden inte reagerade särskilt hårt på initialt men som fick de som ägnat sig åt ”carry-trade” (dvs låna billigt i japanska yen för att placera i mer lukrativa marknader) att dra öronen åt sig. Något som fick Tokyo-börsen att tokrasa samtidigt som yenen stärktes när negativa positioner i valutan skulle avyttras. Det fick samtidigt centralbankschefen Uada att utlova att inga nya räntehöjningar är aktuella om turbulensen på finans- och valutamarknaden fortsätter.
Lägg till detta nya geopolitiska spänningar i Mellanöstern och det är inte svårt att förstå att många investerare dragit öronen åt sig.
Carry trade
Så helt plötsligt har benen, mer eller mindre, slagita undan för några av de mest lukrativa placeringsstrategierna under de senaste åren. AI-investeringar, ”carry-trade” i japanska yen och börsinvesteringar på snabbt växande tillväxtmarknader.
Det här är förstås historia nu och det är inte särskilt ovanligt med analysen att det här är en överdriven marknadsreaktion. Vi på Placera är inte lika säkra på det. Även om det samtidigt finns visst hopp.
Dit hör definitivt att räntesänkningar lär komma i en strid ström under de närmaste månaderna. Riksbanken blir bland de första ut med en räntesänkning den 20 augusti (25 punkter enligt marknadsprissättningen) men i september smäller det till rejält när Fed (46 punkter) och ECB (25 punkter) sänker. Dessutom i stort sett alla övriga centralbanker bland mera utvecklade ekonomier. Bank of Japan rör sig förhoppningsvis inte åt andra hållet.
Det finna väl också visst hopp om att de allt svagare konjunktursignalerna under senare tid ska visa sig vara sedvanligt ”sommarstök” i statistikskörden. Även om våra förhoppningar är små i just det sammanhanget.
Minskad geopolitisk oro vore förstås också välkommet men där är allas gissningar och förhoppningar ganska lite att hänga upp sig på. Det behöver realiseras.
Och slutligen kan vi hoppas på att investerarna återkommer med förnyad riskaptit efter sommarvilan.
Men för att summera så är vi på Placera försiktigt inställda till den fortsatta börsresan. Det lär bli fler stökiga dagar innan lugnet börjar lägga sig.
Pekka Kääntä