Nordiska medieutgifter stabila trots pandemi - Mediavision (Finwire)

2021-01-15 10:39
Coronapandemin har inte påverkat de nordiska konsumenternas vilja att betala för media. Det genomsnittliga hushållet har lagt cirka 70 euro per månad, motsvarande 710 kronor, på media under hösten 2020 vilket är i stort sett oförändrat jämfört med fjolårsperioden. Det skriver Mediavision som står för undersökningen.

Däremot har det skett en omfördelning i mediekategorier. Det är för bio som utgifterna minskat drastiskt, ned över 50 procent jämfört med innan pandemin. Bio hamnar under ”video” som också inkluderar betal-tv och streaming. Som helhet har denna grupp haft stabila utgifter.

Video står annars för 43 procent av de totala medieutgifterna, följt av text och audio med 15 respektive 11 procent.

Vad gäller de svenska konsumenterna är beskrivningen följande:

”Analysen visar även att de svenska hushållen, liksom de finska, betalar mindre för media än i Danmark och Norge. Detta är extra tydligt inom videokategorin. En orsak är den hårda nedstängningen av biografer under pandemin men också en tydlig övergång till billigare, digital, abonnemangsformer inom flera mediekategorier. Men likt övriga Norden, är det video som tar den största delen av hushållens medieutgifter”, skriver Mediavision.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -