AZELIO
SVEA-PROJEKT POTENTIELLT VÄRT FLERA HUNDRA MILJONER -VD (Direkt)

2021-01-25 16:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det projekt som Azelio och Svea Solar tillsammans inlett är potentiellt värt flera hundra miljoner kronor.

Det uppger Azelios vd Jonas Eklind till Nyhetsbyrån Direkt.

På måndagsmorgonen meddelade Azelio att det ingått en avsiktsförklaring med Svea Solar där Azelios energilagringsteknik ska integreras med Svea Solars solpaneler. Samarbetet sträcker sig mellan 2021 till 2023 och omfattar totalt 18 projekt.

"Syftet med samarbetet är att gemensamt erbjuda en komplett lösning till slutkund. För 2021 avser vi genomföra tre olika leveranser till tre olika slutanvändare. I ett sista steg köper slutkunden sedan en anläggning som tillhandahållits av oss och Svea Solar", säger Jonas Eklind, och fortsätter:

"Vi har inte kommunicerat någon siffra vad gäller intäkter till Azelio för projekten. Men potentiellt kan samarbetet med Svea Solar leda till flera hundra miljoner kronor i intäkter om dessa 18 projekt blir lyckade."

Azelio fick i december 2020 sin första kommersiella order.

"Vi har utfört installationer på flera ställen sedan tidigare i syfte att verifiera vår teknologi. Detta blev vi blev klara med i höstas och som nästa steg kan vi nu sälja kommersiella projekt, varav startskottet för den kommersiella delen gick av i december", säger Jonas Eklind.

Har ni någon uppfattning om när ni kan börja gå med vinst, eller åtminstone break-even, i samband med att er kommersiella fas nu ser ut att ha inletts?

"Vi har inte riktigt kommunicerat något kring detta ännu. Vi har dock som mål att vi under nästa år ska ha ett positivt kassaflöde. För tillfället har vi ingått totalt 14 avsiktsförklaringar som sträcker sig allt mellan 2021 till 2025. Det uppskattade värdet för dessa projekt är omkring 18,5 miljarder kronor – men då ska samtliga projekt också bli framgångsrika", säger vd:n.

Azelio hade för det tredje kvartalet 2020 en omsättning på 164.000 kronor och ett nettoresultat om -49,5 miljoner kronor.

Flera kända namn, så som SBB:s grundare Ilija Batljan och hedgefondförvaltaren Max Mitteregger, har aktieposter i Azelio. Under december har dock ovannämnda personer halverat sina innehav i bolaget, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

Finansmannen Anders Böös har numera helt lämnat energibolagets ägarlista då han tidigare avyttrat sin post om 200.000 aktier.

På måndagen var Azelio-aktien upp 3,8 procent. Sedan inledningen av 2020 har aktien stigit över 400 procent.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -