Priset sänks på rekordmånga lägenheter (Finwire)

2022-10-04 08:17

Tiden med omfattande budgivningar och lockpriser verkar vara förbi på den svenska lägenhetsmarknaden. Nu tvingas allt fler säljare istället att sänka sina priser, visar en genomgång från bostadssajten Booli.

Statistiken visar dessutom att andelen prissänkta lägenheter nu är uppe i rekordnivåer. Störst är ökningen i Västmanlands län och Gotlands län där nästan var femte lägenhet har fått justera ned priset. På husmarknaden toppar Stockholm och Gävleborgs län.

Under de senaste fyra veckorna har totalt 15,5 procent av alla hus och lägenheter sänkts på den svenska marknaden. Den här nivån har inte uppmätts sedan vecka 38 2013. Även julen 2013 och 2014 hade en hög andel prissänkta hus.

– Ökningen av andelen prissänkta bostäder är just nu ovanligt dramatisk även när vi tittar så långt tillbaka som 2013. Att vi befinner oss i september, vilket vanligtvis är en månad med mycket aktivitet på bostadsmarknaden, gör att utvecklingen blir än mer påfallande. Det är tydligt att ränteläget och andra omvärldsfaktorer påverkar och att säljarnas prisförväntningar inte matchar de verkliga slutpriserna, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli, i en kommentar.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -