READLY
VAR ANDRA TIDER VID NOTERING, BUD SKÄLIGT - ORDFÖRANDE (Direkt)

2022-12-05 10:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bonnier News bud om 12 kronor per aktie på Readly, motsvarande en premie på nästan 60 procent jämfört med fredagens stängningskurs, anses vara skäligt givet de nuvarande marknadsomständigheterna. Kursen i Readlys IPO-emission sattes till 59 kronor vilket är klart högre än måndagens bud, men det var helt andra tider för två år sedan.

Det säger Readlys styrelseordförande Patrick Svensk till Nyhetsbyrån Direkt.

Det digitala magasinbolaget börsdebuterade på Stockholmsbörsen i september 2020 och teckningskursen i IPO-emissionen inför noteringen sattes till 59 kronor. Det första avslutet i aktien blev på 61 kronor.

Hur tänker ni kring budnivån i förhållande till kursen vid börsdebuten 2020?

"Det var ju helt andra tider för drygt två år sedan. Vi kom då precis ur det vi inte ens visste hette 'våg 1' av corona. Sedan under 2021 skiftade sentimentet i marknaden och smaken bland aktieägare ganska kraftigt. Under 2022 har vi ställt om vår strategiska förändring sedan snart ett år tillbaka med ny ledning och så vidare – och som har burit frukt. Men det är klart att för mig och alla andra som var med då och köpte aktier så är det ju inte jätteroligt att se att man gör en förlust, om man nu gör det", uppger Patrick Svensk.

Under de första månaderna efter Readlys börsnotering handlades aktien till som lägst 51 kronor för att toppa kring 82 kronor i januari 2021. Därefter har kursen succesivt taktat nedåt. På måndagen handlades aktien nära budnivån om 12 kronor, och facit sedan noteringen är en nedgång på drygt 80 procent.

Vore det för Readlys del fördelaktigt att fortsätta sin resa utanför börsen?

"Vi har inte gjort några större överväganden på den punkten", säger Patrick Svensk och fortsätter:

"Vi är nöjda med utvecklingen för bolaget det senaste året och tar snabba steg framåt där man både växer omsättningsmässigt samtidigt som man förlorar mindre pengar, än jämfört med för ett år sedan".

Readly har kontinuerligt vuxit omsättningen sedan ett par år tillbaka. Samtidigt har rörelsemarginalen förbättrats och för det tredje kvartalet i år blev utfallet -14 procent, jämfört med -40 procent för motsvarande kvartal året före. Även ARPU:n (genomsnittlig intäkt per användare) har i stora drag stigit med ett par kronor på årsbasis.

Enligt Patrick Svensk följer Readly en plan som är tänkt att ta bolaget till lönsamhet utan att behöva ta in nytt kapital.

På frågan om hur länge Bonnier och Readly bedrivit diskussioner innan budet offentliggjordes på måndagen vill ordföranden inte uttala sig om.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Readly International - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -