NEW YORK
INTEL KLAR VINNARE PÅ REKORDBÖRS, S&P 500 +0,8% (Direkt)

2024-03-01 22:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York steg tydligt på fredagen efter en något trevande inledning. Datortillverkaren Dell stack ut som en otvivelaktig vinnare med en rapportuppgång om drygt 30 procent.

Vid stängning på fredagen hade S&P 500 handlats upp med 0,8 procent till ännu en ny rekordnivå om 5.137. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var indexet upp drygt 0,4 procent. Nasdaq Composite var samtidigt upp 1,1 procent till 16.276, även här till en ny rekordnivå. Dow Jones industriindex var upp mer blygsamma 0,2 procent till 39.087.

Chiptillverkarna AMD och Nvidia fortsatte att rida på AI-vågen och adderade 4,1, respektive 4,0 procent på fredagen. AMD:s värdering klättrade över 300 miljarder dollar på torsdagen medan Nvidia avslutade fredagen och veckan med ett börsvärde över 2 biljoner för första gången någonsin.

Datortillverkaren Dell lyfte nära 30 procent sedan bolagets delårsrapport visat på ett högre resultat än väntat efter torsdagens stängning. Dells justerade resultat per aktie kom in på 2:20 dollar, vilket var 28 procent högre än de på förhand ställda analytikerförväntningarna som var på 1:72 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Bland enskilda mindre aktier föll den problemtyngda regionala banken New York Community Bancorp med 26 procent, sedan banken berättat om problem med internkontrollen och aviserat ledningsförändringar. Banken skjuter även upp sin helårsrapport. Sedan årsskiftet har aktien förlorat mer än två tredjedelar av sitt i värde.

En rad mindre regionala banker som Western Alliance, KeyCorp, och Valley National Bancorp drogs marginellt med i fallet med nedgångar om mellan 0,5-2,4 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing för, enligt amerikanska medier, samtal om att köpa tillbaka underleverantören Spirit Aerosystems, som tillverkar flygkroppar till Boeings 737 Max-jetplan. Boeing knoppade av det som i dag är Spirit Aerosystems 2005.

Spirit Aerosystems rusade över 15 procent medan Boeing-aktien var ned med 1,8procent.

Apple har tagits bort från Goldman Sachs lista över så kallade "conviction buy" och aktien var ned med 0,6 procent. In på Goldman Sachs lista kom i stället bioteknikaktien Amgen som handlades upp med 2,4 procent.

Elbilstillverkaren Fiskers rasade 34 procent. I sin rapport uppgav bolaget att de har ont om medel för att klara av att fortsätta bedriva verksamheten och befarar konkurs. Uppgifter om ett potentiellt avtal med Nissan gav viss lättnad till aktien som var ned med över 40 procent som mest under fredagen.

Graf: S&P 500 fredagen den 1 mars

Källa: Infront

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Amgen - I dag

{point.key}

Dell Technologies C - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Wells Fargo - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -