NEW YORK
GEOPOLITISK ORO PRESSADE BÖRSERNA, S&P 500 -1,5% (Direkt)

2024-04-12 22:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i USA sjönk alla tydligt på fredagen och noterade en av de sämsta dagarna hittills i år sedan en ökad geopolitisk spänning i Mellanöstern sänkt riskviljan.

S&P 500 sjönk 1,5 procent till 5.123 och räknat från svensk börsstängning tappade indexet 0,5 procent. Något bättre gick det för Dow Jones industriindex, som var ned 1,2 procent till 37.983, medan teknik- och tillväxttunga Nasdaq Composite retirerade 1,6 procent till 16.175.

I fokus var oroligheterna i Mellanöstern, där Iran utlovat hämnd mot Israel för förra veckans konsulatattack i Syriens huvudstad Damaskus som den Netanyahu-ledda regeringen anklagats för att ha beordrat. En av Irans mest prominenta militära befälhavare dödades i attacken.

Israel räknar enligt flera medierapporter med en hämndaktion riktad mot militära eller statliga faciliteter inom de kommande två dygnen. USA ska ha flyttat fartygsbaserat luftvärn närmare Israels kust under dagen, enligt israelisk media. Om ett angrepp kommer inifrån Iran tolkas det som en klar eskalation, då Teheran haft som vana att nyttja ombud i regionen för angrepp mot Israel.

Enligt Axios, som hänvisade till regeringstjänstemän, varnade Iran USA tidigare i veckan för att amerikanska trupper som blandar sig in i en konflikt mellan Israel och Iran kan attackeras.

Ytterligare medieuppgifter, denna gång från Financial Times, menade att Iran tänkte genomföra sin hämndaktion på ett "kalibrerat" sätt för att undvika en fullständig regional konflikt.

Oljeprisernas uppgångar mattades av allteftersom fredagen fortskred och noterades upp strax under procenten vid amerikansk börsstängning. Oljebolagens uppgångar växlades emellertid till nedgångar och bland dem var Exxon Mobil och Chevron ned 1,2 respektive 1,8 procent.

En annan sektor på tapeten var banksektorn. Sedvanligt inleder storbankerna den amerikanska rapportperioden och på fredagen har trion Citi, JP Morgan och Wells Fargo bekänt färg.

Störst rörelse stod JP Morgan för, ned 6,5 procent, trots högre intäkter och resultat än väntat och lägre kreditförluster än estimat. Såväl Wells Fargo som Citi uppvisade liknande utfall i bagaget, men den förre backade 0,4 procent och den senare 1,7 procent.

Apples aktie fortsatte upp 0,9 procent och byggde därmed vidare på den nästan 5-procentiga uppgången från torsdagen. Då rapporterades det om planer för en revidering av chipuppsättningen i teknikkonglomeratets laptoputbud, där de nya chipen ska möjliggöra ett större AI-fokus.

Chiputvecklaren Nvidia var ned över 2 procent, liksom Tesla och Meta Platforms. Amazon och Microsoft sjönk båda runt 1,5 procent.

Nvidias sektorkollegor Intel och AMD handlades ned med drygt 4–5 procent. Sektorn tyngdes efter en nyhet om att Kina beordrat telekombolag att avlägsna västerländsk chipteknik från nätverk innan 2027.

På grund av den geopolitiska oron föredrogs säkrare tillgångar, vilket resulterade i räntenedgångar för amerikanska statspapper. Den amerikanska tioåringen var ned 6 punkter till 4,52 procent och tvååringens ränta sjönk lika mycket till 4,89 procent. Dollarn stärktes också generellt.

Graf: S&P 500 fredagen den 12 april

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Citigroup - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -