RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED, USD SVAGARE EFTER G7-UTTALANDE (Direkt)

2024-04-18 06:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas lägre jämfört med svensk stängning på onsdagen medan dollarindex sjönk under 106-strecket efter att G7-länderna i ett uttalande bekräftat sitt åtagande om växelkurserna.

G7 skrev också att den globala ekonomin har visat motståndskraft mot ett antal chocker men tillväxtutsikterna förblir under det historiska snittet. Centralbanker måste hålla fast vid ett starkt åtagande om att uppnå prisstabilitet.

Vidare står det att betydande geopolitiska risker från Rysslands krig mot Ukraina och situationen i Mellanöstern kan påverka handeln, leveranskedjor och råvarupriser.

Fokus behöver ligga på finansiell stabilitet och regleringsfrågor för att försäkra att de finansiella systemen fungerar givet hoten mot den globala ekonomin, enligt G7-uttalandet.

Japans Masato Kanda, vice finansminister med ansvar för valutafrågor, sade att G7-uttalandet bekräftade åtagandet för växelkurserna mot bakgrund av den hållning som lagts fram av Japan. Han upprepade att överdrivna valutarörelser skadar ekonomin och sade även att Japan är i kontakt med USA och andra länder dagligen rörande valutor och andra frågor.

Japans finansminister Shunichi Suzuki höll ett bilateralt möte med USA:s finansminister Janet Yellen där de kom överens om att kommunicera nära om växelkurser och Suzuki uppgav även att han vill konsultera nära med USA och Sydkorea när det gäller växelkurser.

Tidigt på torsdagsmorgonen står den amerikanska tvåårsräntan på 4,91 procent, 5 punkter ned jämfört med svensk stängning i går. Tioårsräntan 6 punkter lägre på 4,57 procent.

Federal Reserve skrev i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen att den ekonomiska aktiviteten i USA har ökat något sedan februari.

Av centralbankens totalt tolv olika distrikt rapporterade tio av dem en svag till måttlig ökning i aktiviteten, medan två inte upplevde någon förändring alls.

Sammantaget förväntade sig centralbankens kontakter att inflationen skulle hålla sig stabil i en försiktig takt framåt.

Fed-guvernören Michelle Bowman sade under natten mot torsdagen, enligt Reuters, att framstegen mot inflationen har dämpats och kanske stannat av. De ekonomiska förhållandena i USA är starka och styrkan i hushållens konsumtion kopplade till jobbtillväxten.

Hon sade att den nuvarande penningpolitiken är restriktiv och att tiden kommer att avgöra om den är tillräckligt restriktiv.

I eftermiddag publiceras USA-data i form av Philadelphia Fed index för april, veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa samt försäljning befintliga bostäder och ledande indikatorer för mars.

Asiatiska börser stiger mestadels på onsdagen, japanska räntor är stabila och yenen har stärkts till 154:2 mot dollarn.

BOJ-ledamoten Asahi Noguchi sade att det är viktigt för Bank of Japan att bibehålla sin ultralätta penningpolitik och söka balans mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan.

Noguchi, som röstade emot mars-beslutet, sade att det kommer att ta betydande tid innan trendinflationen fortsätter att stiga till kring 2 procent och att fokus nu är på takten som policyräntan kommer att justeras och vid vilken nivå den slutligen kommer att stabiliseras.

Den långsiktiga neutrala räntenivån kommer högst sannolikt att vara lägre än den i andra länder, enligt BOJ-ledamoten.

Han sade att de nu ser lönehöjningar som inte setts tidigare och att Japan måste uppnå en positiv löneinflationscykel så snabbt som möjligt, och för detta måste tjänstepriserna fortsätta att stiga.

I Australien steg arbetslösheten till 3,8 procent i mars, från 3,7 i februari, men under väntade 3,9 procent.

Antalet sysselsatta sjönk oväntat med 6.600 personer, väntat var +7.200.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:068 mot euron, upp från 1:064 vid svensk stängning i går.

Kronan är knappt 5 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

På torsdagens europeiska makroschema hittar vi bland annat bytesbalans och byggproduktion från euroområdet, båda för februari.

Här hemma ska riksbanksledamöterna Aino Bunge och Per Jansson tala om det ekonomiska läget, den förra klockan 8.30 och den senare klockan 16.00.

Vidare presenterar Swedbank en uppdaterad konjunkturprognos, klockan 7.00.

            torsdag kl 6.15 (onsdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:9278  (10:9751)  EUR/USD    1:0678  (1:0642)
EUR/SEK    11:6686  (11:6815)  USD/JPY    154:24  (154:65)
Jp obl 2      0,29     (0,28)  Jp obl 10    0,88    (0,89)
Ty obl 2      2,96     (2,95)  Ty obl 10    2,47    (2,48)
US obl 2      4,92     (4,96)  US obl 10    4,57    (4,63)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -