POLITIK
INGEN ÖVRE GRÄNS FÖR STÖD TILL UKRAINA – JONSON (M) (Direkt)

2024-05-14 12:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige kommer att fortsätta stötta Ukraina så länge det behövs, inte minst eftersom det i förlängningen är en investering i vår egen säkerhet.

Det sade försvarsminister Pål Jonson vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen. Han svarade på en fråga om ett uttalande från Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, om att "det finns en övre gräns" för stödet. Åkesson har senare sagt att SD står "fullt ut" bakom Sveriges stöd till Ukraina.

Pål Jonson sade att han inte utesluter att Sverige kommer att skicka stridsplanet JAS Gripen till Ukraina, men att det måste samordnas med 15 andra länder. Det är inget beslut Sverige kan ta själva eftersom planet innehåller komponenter från andra länder.

"Nu är det fokus på F16 och jag har inga nya besked i dag", sade han. Ukrainska piloter utbildas för närvarande i att flyga F16-planen, i bland annat Danmark.

På en fråga om hur Sverige och EU kan stötta Ukraina på kort sikt svarade han genom att ge dem mer luftvärn och artilleriammunition, men noterade att det är svårare att ersätta USA på luftvärnssidan än vad gäller artilleriammunition.

Försvarsministern lyfte fram att ammunition nu efter tjeckiskt initiativ köps på den privata marknaden och att leveranser inleds i juni. I det tjeckiska initiativet ingår 18 länder.

Beträffande kärnvapen betonade Jonson att DCA-avtalet med USA "tydligt bygger på svenskt samtycke" och att "ingen kan tvinga oss att ta in kärnvapen i landet".

På en fråga om vad som är den största utmaningen för Sverige när det gäller att uppfylla Natos krav nämnde han logistik och underhåll, exempelvis vägar och hamnar, "den strategiska rörligheten". Mest brådskande tycker han är transportförmågan.

Pål Jonson sade vidare att Sverige i dag har problem med att "uthålligt bedriva krig" och konstaterade att det kan ta tid för allierade att komma till undsättning.

Beträffande värnplikten sade han att det oroar honom speciellt att många unga tjejer uppger att de lider av psykisk ohälsa och därför inte kan göra värnplikten.

Enligt försvarsministern skulle det bli en bättre försvarsmakt med fler kvinnor.

Pål Jonson fick också frågor om avslöjandet från "Kalla fakta" om att SD bedriver trollfabriker som sprider desinformation och som svartmålar flera politiker i Tidöpartierna.

Han sade att han själv inte sett reportaget utan hänvisade till det uttalande som statsminister Ulf Kristersson gjorde på måndagskvällen. Jonsson tillade att det är allvarliga uppgifter och att SD måste reda ut frågan.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -