Lammhults är lockande

Lammhults har fått fart på tillväxten och lyft lönsamheten något efter tidigare krisår. Aktiemarknaden har delvis prisat in förbättringarna men det finns uppsida kvar.


19 maj, 2014

Lammhults Design Group är ett designföretag riktat mot inredning. Verksamheten bedrivs i två affärsområden: Office & Home Interiors och Public Interiors.

Office & Home Interiors handlar om inredning för offentliga miljöer och hemmiljöer. Kunder är företag, organisationer och privatpersoner. Affärsprocessen går via arkitekter, inredare, återförsäljare och möbelbutiker. Mest kända varumärket är kanske Lammhults.

Public Interiors vänder sig främst mot organisationer som betalas med offentliga medel, exempelvis kommuner. Tidigare var verksamheten inriktad på biblioteksinredningar men breddades för tre år sedan till utbildningsområdet.

Trots det stora inslaget av offentliga kunder är verksamheten mycket konjunkturkänslig, vilket märks tydligt i historiken. I sluttampen av den förrförra konjunkturkrisen var rörelsemarginalen med nöd och näppe positiv. 2006 var marginalen över 10 procent. Sedan kom nästa kris. 2012 var det åter nära nollmarginal. I fjol lyckades Lammhults få upp lönsamheten till 2,2 procents rörelsemarginal.  

Aktiekursen tog kopiöst med stryk under krisåren i Europa. En relativt stor tysk försäljning och betydande beroende av offentliga pengar har inneburit en tuff resa. 2012 och 2013 präglades av hårt strukturarbete. Tillverkning sker i Sverige, Danmark och Tyskland och efter höstens köp av Fora Form även i Norge.

Fora Form är marknadsledare på den norska designmöbelmarknaden för offentlig miljö. Även om den norska ekonomin knackar är det en ekonomi som, jämfört med övriga Europa, kännetecknas av generösa offentliga anslag. Köpet av Fora Form blev startskottet för en rejäl uppvärdering av företaget. Sedan inledningen av september har aktien stigit över 50 procent.

Bokslutsrapporten visade också ett efterlängtat lyft. Vinsten per aktie steg kraftigt. Orderstocken ökade 50 procent till 139 Mkr och det beslutades om en dubblad utdelning till 1 krona per aktie. Men merparten av tillväxten i omsättning, orderingång och vinst kunde tillskrivas förvärvet av Fora Form. Sett till helåret stannade Lammhults rörelsemarginal på synnerligen påvra 2,2 procent.

Under årets första kvartal har förbättringen – visavi det svaga första kvartalet ett år tidigare – fortsatt. Vinsten dubblades till 0,27 kronor per aktie och rörelsemarginalen uppgick till 2,8 procent. Som framgår är det fortfarande låg lönsamhet.  

Lammhults mål är att över en konjunkturcykel nå en rörelsemarginal på lägst 8 procent och en tillväxt på lägst 10 procent. Lyckas bolaget prestera det så är aktien ett tveklöst köp. Med Fora Form inräknat talar vi om en omsättning som i år landar uppåt 750 Mkr och sedan stiger till ungefär 825 Mkr nästa år.

Givet marginalmålet talar vi om en vinst per aktie i häradet 5,80 kronor i år och 6,50 kronor 2015 vid en normaliserad skattesats. På dagens kurs motsvarar det ett p/e-tal på omkring 6 för i år och 5 nästa år.

I skrivande stund värderas Lammhults till 240 Mkr på börsen. Noterbart är en nettoskuld på nästan 100 Mkr. På skuldfri basis skulle motsvarande p/e-talsvärdering på dessa glädjekalkyler stiga till över 7 i år och strax under 7 nästa år. Fortfarande billigt, men innan vi blir alldeles till oss är det dags att återvända till verkligheten. Lammhults är långt ifrån de lönsamhetsnivåerna.

Men kan det ske? Minns att Lammhults under enskilda år har presterat rörelsemarginaler över 10 procent. Men det är enskilda år. Över en cykel är en helt annan sak.

Tror vi att konjunkturen fortsätter stärkas, kanske med hjälp av ökade offentliga stimulanser, så ser aktien ändå inte ointressant ut. Med ett mer modest scenario där bolaget kan prestera en tillväxt på 7,5 procent nästa år och en rörelsemarginal som stiger till 4 procent i år och sedan årligen ökar med 1 procentenhet, så talar vi om en vinst som klättrar till 2,90 kronor per aktie i år och 3,90 kronor nästa år.

Med en sådan utveckling värderas aktien till 11,5 gånger årets vinst och drygt 8 gånger nästa års vinst. Faktiskt inte så dyrt...

Över tiden har bolagets aktiekurs varit en nästan perfekt spegling av konjunkturförloppet. Den bottnade strax över 22 kronor sommaren 2003, steg till över 100 kronor 2007 och i den senaste svackan återvände den till häradet kring 20-strecket igen innan uppvärderingen startade i vintras.  Av det kan vi anta att aktiemarknaden har kort minne och överdriver på både upp- och nedsidan i Lammhults aktie.

Låt det inte rådanågon tvekan om att Lammhults aktie är en riskfylld investering som väl motiverar småbolagsrabatt, inte minst beroende på den svaga likviditeten i aktien, men har man en positiv syn på Europakonjunkturen och en riskfylld håg är aktien att betrakta som en intressant lottsedel med potential.

Den försiktige ska nog vänta in andra kvartalets rapport och se om den bekräftar den ljusare trenden. Alternativt kan man spekulera i att aktien kommer ned en femma eller så för att få tillräcklig rabatt för att ta risken.

Den spekulativt lagde som har en positiv syn på konjunkturen rekommenderar vi köp.

Lammhults Design Group B

Senast

33,37

1 dag %

−0,54%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.