Även om börsåret började starkt och steg med cirka 5 procent de första dagarna bröts trenden snabbt. Till dags dato har Stockholmsbörsen fallit med nästan 8 procent. Ännu värre har det gått på andra sidan atlanten där den amerikanska börsen har fallit med 23 procent sedan nyår.
Stockholmsbörsen kan tyckas stå sig väl i förhållande till den amerikanska, men siffrorna är i lokal valuta. Räknar man om utvecklingen för Stockholmsbörsen till amerikanska dollar så är nedgången nästan 22 procent.
Och räknar man om den amerikanska börsutvecklingen till kronor så begränsas nedgången till knappt 10 procent. De stora skillnaderna beror på växelkursförändringarna som har varit kraftiga i år.
Bland fonderna finns det både vinnare och förlorare.
Av de nästan 5.250 fondalternativen som Morningstar följer, hamnar lite överraskande en svensk fond i topp. Men en avkastning på 28 procent ligger CB Hedge Europa bäst till av samtliga fonder på den svenska fondmarknaden. Placera.nu har tidigare skrivit om fonden, senast tidigare i veckan när den öppnade för köp dagligen.
"Alla strategier har sina perioder. Vår strategi har fungerat väldigt väl den senaste tiden. Vi tror på en utdragen tråkig börs under hela 2009 och har placerat i stora likvida bolag som är defensiva och har visat att de kan stå emot väl i lågkonjunkturen, till exempel H&M, Getinge och AstraZeneca. Jag tror också att en stor del av de pengar som har kommit in på aktiemarknaden i år har gått till just sådana bolag. Det har gynnat CB Hedge Europa", förklarar Carl Bernadotte årets framgång.
Annars återfinns årets vinnarfonder, i ett svenskt perspektiv, främst bland räntefonder som placerar i Asien och i tillväxtmarknadsländerna. UBAM Emerging Market Bond har stigit med 25 procent, räknat i svenska kronor.
Fidelity Asien High Yield är upp med 24 procent, och Schroder Global High Yield Bond har stigit med nästan 23 procent.
Men bland vinnarna har också en amerikans räntefond smugit sig in. Eaton Vance Emerald U.S. High Yield Bond Fund har stigit med över 20 procent sedan årsskiftet, återigen räknat i svenska kronor.
Annars återfinns en amerikansk fond i botten. Lehman Brothers US Real Estate, som investerar i amerikanska fastigheter, har mer än halverats i år.
Det är mer än någon annan fond. Att fastigheter har det svårt vittnar även Franklin Global Real Estate om. Fonden har backat med över 30 procent sedan årsskiftet.
Det har också varit tufft för andra finansrelaterade fonder. Henderson Horizon Global Financials har backat med nästan 35 procent.
Även UBS:s finansfond, UBS Equity Fund Financial Services, har haft en svår start på året och gjort sina andelsägare nästan 33 procent fattigare. Likaså JPM Global Financials, som också har tappat närmare 33 procent.