Vid 13-tiden var OMXS30-indexet ned 0,7 procent till nivån 2.141. Aktier för 8,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,2 procent och franska CAC 40 handlades vid nollstrecket.
Utvecklingen inom OMXS30-indexet tyngdes av Handelsbanken som handlades exklusive rätt till utdelning om 5 kronor per aktie. Aktien gick ned med 5:58 kronor eller 5,9 procent. Andra förlorare bland storbolagen var kullagerbolaget SKF och investmentbolaget Kinnevik som backade 2,8 procent respektive 1,9 procent.
Bättre gick det för telekomrelaterat. Operatörerna Telia och Tele2 samt telekomtillverkaren Ericsson steg lite mer än 1 procent vardera. Även tillika konjunkturoberoende aktier såsom tobaksbolaget Swedish Match och Astra Zeneca hittades på plus.
Oljeprisuppgången gjorde viss halt, och så väl Nordsjöoljan Brent som den amerikanska WTI-oljan var blott några tiondels procent upp. Bland bolagen i sektorn steg dock Enquest med 8 procent efter att ha redovisat intäkts- och resultatökning för 2021.
Industrigruppen Volati varnade för en negativ resultatpåverkan till följd av situationen i Ukraina. Här föll aktien 14 procent.
Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, föll 11 procent efter att i sin tur ha meddelat att det första kvartalet påverkats negativt av komponentbrist. Nettoomsättningen bedöms bli i linje med samma period föregående år med en ebita-marginal om cirka 9 procent.
Gruvutrustningsbolaget Epiroc var ned 4 procent. Bank of America har sänkt rekommendationen i två steg till "underperform". Banken ser flera tecken på att konjunkturen för gruvutrustning står på en topp och att det inte längre finns några lämpliga aktier i sektorn att köpa och att råvarupriserna är rekordhöga. Tillväxten av capex-investeringar under de senaste åren har sprungit ifrån den underliggande slutmarknaden, enligt Bank of America.
Fastighetsbolaget SBB handlades ned för andra dagen i rad. Aktien sjönk med 5 procent efter att ha varit ned med 7 procent på onsdagen. Under den dagen fortsatte blankarfirman Viceroy Research att kommentera bolaget, som nu är ned med omkring 40 procent i år. Kursen tyngs också av den senaste tidens ränteuppgångar som satt press på fastighetsaktier, enligt en notering från Dagens Industri.
Opticept, som förser livsmedels- och växtindustrin med lösningar baserade på biologiska processer, steg 8 procent. Bolaget har ingått ett kommersiellt avtal i Storbritannien och värdet bedöms uppgå till 15-30 miljoner kronor.
På torsdagen var det debut för guldprospekteringsbolaget Northgold på First North. Priset i erbjudande