FI vill begränsa bolåneutrymmet

Finansinspektionen planerar ett förslag om att belåningsgraden för bostadslån inte får överstiga 75-90 procent av värdet på fastigheten då lånet tas.


16 februari, 2010

Finansinspektionen överväger att besluta om ett allmänt råd om begränsning av belåningsgraden för bostadslån. En sådan begränsning kan ligga inom intervallet 75-90 procent av fastighetens marknadsvärde (belåningsvärde) när lånet tas.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Begränsningen skulle gälla för privatpersoner när de tar nya lån med bostaden som pant. Marknadsvärdet skulle uppgå till det lägsta av antingen köpeskilling, registrerad fastighetsmäklares värdering eller långivarens egen värdering av fastigheten.

Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen, sade vid en pressträff att förslaget om belåningsbegränsning ska behandlas i en referensgrupp. Därefter sker en remissrunda innan styrelsen kan fatta ett beslut om ett allmänt råd.

Tidsramen är inte spikad men FI räknar med att rådet kan börja gälla från med i juli i år. Intervallet i begränsningen av belåningsgraden ska ersättas med en fast nivå efter att frågan har behandlats.

"Poängen med en referensgrupp är att få in synpunkter från intressenter om vad nivån bör vara... Vi föreställer oss att det kan ligga mellan 75-90 procent", sade Per Håkansson.

Lars Frisell, chefekonom på Finansinspektionen, sade samtidigt att FI även har övervägt frågan om amorteringskrav, och frågan kommer att övervägas på nytt. Men i dagsläget skulle en begränsning i belåningsgraden ge en bättre måluppfyllelse.

"Begränsningar vid lånetillfället fungerar bättre för att uppnå de mål vi vill nå", sade han.

Lars Frisell konstaterade vidare att förslaget om begränsad belåningsgrad sannolikt kommer att få en negativ effekt på bopriserna.

"Det är inte alls omöjligt. Ska det här få effekt så kommer det att bli dyrare att köpa bostad. Då kanske man får välja en mindre bostad eller ett mindre attraktivt område", sade han, utan att vilja göra någon bedömning om hur stora priseffekterna kan bli.

Beträffande skillnaden mellan att införa ett allmänt råd kontra en skarpare regel konstaterar Finansinspektionen att ett allmänt råd, som stöds av en uttrycklig lagbestämmelse, ger utrymme för ingripande mot det eller de företag som inte följer ett sådant råd.

Om rådet inte stöds av en lagbestämmelse blir det svårare att göra ingripanden, men Finansinspektionen utgår ifrån att företagen följer de allmänna råd som de föreskriver. Om företagen däremot kan visa att de uppnår samma resultat med andra metoder så kan FI acceptera även detta.

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.