Likviditetsfonden med hög oktan

Analys Spiltan Räntefond Sverige, som förvaltas av Erik Brändström, har stigit mest av alla korta räntefonder sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spiltan Räntefond Sverige är en kort räntefond som placerar kapitalet i räntebärande värdepapper utfärdade i svenska kronor. Målsättningen är att årligen ge en stabil positiv avkastning till en mycket låg risk. Den genomsnittliga löptiden för placeringarna är maximalt ett år.

Sedan starten i september 2007 har Spiltan Räntefond Sverige stigit med 11 procent. Så hög avkastning är förvaltaren, Erik Brändström, ensam om att ha skapat för sina andelsägare. De korta svenska räntefonderna som grupp har stigit med drygt 7 procent.

En annan stor bedrift, som han i och för sig delar med sju andra fonder, är att han lyckats prestera positiv avkastning varje månad sedan start. Läs mer om de andra 100-procentarna här.

Så som många andra framgångsrika korta svenska räntefonder investerar Spiltan Räntefond Sverige främst i räntebärande värdepapper utgivna av företag och kreditinstitut. Där är räntan högre än för statspapper. På pappret är risken i dessa företagslån högre än den som gäller när man lånar ut sina pengar till staten, men inte i realiteten.

Det förklarar en del av överavkastningen jämfört med andra fonder. Av fondens kapital placeras cirka 45 procent i lån utgivna av företag, som anses vara förknippad med högst risk. Ytterligare 45 procent investeras i den lägre risknivån, kreditinstitut. Dit räknas bland annat hypotekslån och lån till bostadsinstitut som har reala tillgångar som säkerhet. Den sista delen investeras i korta lån till stat, landsting och kommuner, som bedöms ha lägre risk.

En annan förklaring till framgången är att Erik Brändström har en lite annan syn på risk än den allmänna som råder på räntemarknaden. Det gäller främst företagssidan.

I botten är han aktieförvaltare och när han bedömer återbetalningsförmågan hos företag, till exempel Sandvik, så är den bättre än vad räntemarknaden generellt tror. Därför köper han gärna lån med hög ränta, för han förväntar sig att bolaget kan betala tillbaka dem. I sina aktiefonder kan han ha samma bolags aktie och där bedöms risken för konkurs som väldigt liten. Framför allt när det rör sig om lån som förfaller om två till sex månader.

I förvaltningen läggs mest fokus på bolags- och kreditanalysen. Att köpa rätt lån till rätt ränta är det som skapar den största delen av avkastningen i Spiltan Räntefond Sverige.

Val av räntrisk eller duration, alltså hur lång tid det är kvar tills lånen förfaller, är en annan del av investeringsstrategin. Just nu ligger portföljen med en duration under 75 dagar, vilket är kort och ger en låg risk. Bakom det beslutet ligger en tro på stigande räntor framöver, vilket innebär att Erik Brändström om han får rätt, längre fram kan investera i lån som ger högre ränta än de nuvarande.

Ytterligare en förklaring till framgången är att han behåller så gott som alla placeringar till förfall. Det innebär lägre transaktionskostnader och högre avkastning. Att fonden är billig, och endast tar ut 0,1 procent per år i förvaltningsavgift, bidrar också.

Den senaste 16 månaderna har Spiltan Räntefond Sverige stigit med 2,2 procent. I en värld fylld av aktiefonder kan det se magert ut. Men i de korta räntefondernas värld är det mycket bra. Fonderna som grupp, 47 stycken, har bara stigit hälften så mycket, 1,1 procent.

Placera.nu tror att Erik Brändström kan fortsätta med sina framgångsrika ränteinvesteringar och rekommenderar köp i Spiltan Räntefond Sverige.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Räntefond Sverige Köp 111,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -