Tio köpvärda fonder i december - så gick det

Utvärdering Våra rekommenderade fonder fortsätter att prestera bra. Av de tio vi rekommenderade i december har sju slagit sina kategoriindex. Ännu bättre har det gått för kryddfonderna där fem av sju slog sin basfond.

Det har varit ett bra halvår för fondspararna. I genomsnitt har fonderna stigit med 5,5 procent. För våra rekommenderade fonder går det ännu bättre både i absoluta och relativa tal. Men det finns ett sorgebarn.

Vår satsning på CB European Quality Fund A har inte burit frukt som vi hade tänkt. Vi tog in fonden som en kryddfond bland högriskfonderna. Men den har bara stigit med drygt 1,5 procent senaste sex månaderna. Det är sämre än den genomsnittliga europafonden som har stigit med drygt 8 procent, och sämre än högriskfondernas basfond, Danske Invest Global Index som har stigit med nästan 7 procent.

Vår andra satsning Europa, Aberdeen Global European Equity Dividend, har däremot gått som förväntat. Fonden har stigit med nästan 10,5 procent, vilket är bättre än både basfonden och gruppen breda Europafonder.

JPM Global Healthcare var vår tredje kryddfond bland högriskfonderna och har levererat som det är tänkt. Med en avkastning på drygt 8 procent gick den bättre än basfonden.

Våra medelriskfonder har i det stora presterat väl. Vår basfond, Swedbank Robur Mix Index Sverige, har stigit med knappt 7,5 procent. Det är bättre än kategorisnittet. Den enas kryddfonden, AMF Balansfond, har utvecklats i linje med basfonden och även den slagit sitt kategoriindex.

Den andra kryddfonden, Cliens Mixfond Sverige B, har stigit med nästan 8 procent och slagit både basfonden och gruppen likvärdiga fonder.

Öhman Penningmarknadsfond är vår basfond bland lågriskfonderna. Den har bara stigit med 0,3 procent det senaste halvåret. Däremot har det gått betydligt bättre för våra andra lågriskfonder. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med nästan 1,75 procent och Atlant Stability med 2 procent.

När vi summerar utvecklingen för våra rekommenderade fonder det senaste halvåret har sju at tio nått målen och slagit sina kategoriindex. För våra spets- eller kryddfonder har det gått ännu bättre, fem av sju har presterat högre avkastning än sina basfonder.

  Avkastn kategori-
Fonder 6 mån % snitt %
Danske Invest Global Index 6,8 6,0
JPM Global Healthcare A 8,1 8,7
CB European Quality Fund A 1,6 8,3
Aberdeen Global European Eq Div 10,3 8,3
Swedbank Robur Mix Index Sveri 7,4 5,8
AMF Balansfond 7,3 5,8
Cliens Mixfond Sverige B 7,8 5,8
Öhman Penningmarknadsfond 0,3 0,7
Spiltan Räntefond Sverige 1,7 0,7
Atlant Stability 2,0 0,7
Källa: Morningstar 6 mån    

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -