Så investerar du i guld

Råvaror Guldpriset har rekylerat upp kraftigt de senaste veckorna. Vare sig man tror att guldet ska stiga eller falla i värde finns det många alternativ för den som vill spekulera i dess fortsättning.

Hör man till domedagsprofeterna som tror att centralbankernas förtroende redan är förbrukat är det mest hårdkokta alternativet att investera i fysiskt guld. Men för den som redan har för trångt i kassaskåpet kan istället en investering i ett guldproducerande bolag, en guldtermin eller en börshandlad guldfond fylla tomrummet.

Att investera i fysiskt guld innebär en del praktiska bekymmer. Förutom att det behövs en säker plats att förvara guldet på är köp och säljproceduren tämligen kostsam. Ett dagsfärskt pris på en 100 gram tung guldtacka är 36 135 kronor, men vill du dig göra av med samma tacka betalar guldhandlaren Tavex bara 34 683 kronor.

Skillnaden är nästan 1 450 kronor eller 4 procent. Det gäller alltså att man är väl säker på sin sak innan man fyller madrassen med ädelmetall.

Om nackdelarna med fysiskt guld överväger kan man istället flytta blicken till guldbolagen. På Stockholmsbörsen finns ett antal bolag att investera i. Även om utvecklingen i aktierna som grupp inte övertygat de senaste tre månaderna säger det ingenting säkert om framtiden.

  Börsvärde Brytkostnad   Kursutveckl
  Mkr USD/uns 3 mån (%)
Lundin Gold* 2701 ingen upg. -33
Endomines 134 1127 -51
Nordic Mines 162 2588 7
Semafo 7144 555 16
Auriant 49 1302 -37
*kursutveckling Toronto    
Källa: Avanza samt senast aktuella brytkostnad rapporterad av bolaget


En investering i
ett guldbolag kan fungera som en option på guldpriset då bolagens intjäning ökar mer än själva guldpriset. Men man bör ha i åtanke att ju större inslaget av prospektering är, desto viktigare blir andra faktorer som bolagets finanser och liknande.

Lyfter vi blicken ytterligare ett snäpp finns det ännu större möjligheter att investera i guldbolag utanför den svenska börsen. På den amerikanska aktiemarknaden finns ett större urval stabila guldbolag och ett antal av dessa återfinns i tabellen nedan.

  Börsvärde Kursutveckl
  mdr dollar 3 mån (%)
Goldcorp Inc 20 8
Barrick Gold 15 -5
Newmont Mining 12 10
Randgold Resources 8 24
Franco Nevada Corp. 9 5
Eldorado Gold Corp. 4 -9
Royal Gold Inc 5 13
Källa: Avanza, yahoo finance  


Att köpa aktier i
ett specifikt bolag kräver dock kunskap om bolagspecifika faktorer och när det gäller råvarubolag kan kalkylen bli rätt knixig. För den som ändå ger sig på ett försök att analysera ett guldbolag krävs en grundlig analys. Det handlar inte bara om brytkostnaden utan också kassaflöden samt framtida investeringsbehov och skuldsättning.

Det absolut enklaste sättet att exponera sig mot guldproducenterna är att investera i någon av de många börshandlade fonderna (ETF:er) som har exponering mot guldsektorn. Market Vector erbjuder två populära ETF:er.

Market Vectors Gold Minders (GDX) investerar bland annat i guldproducenterna ovan och ger på så sätt en bred exponering mot mer mogna guldbolag.

Den mer riskbenägna kan få mer hävstång på sin investering genom att investera i Market Vectors Junior Gold Miners som är exponerad mot mindre guldproducenter, vilket också innebär större risk.

En gyllene medelväg för den som söker exponering mot guld kan vara guldfonden SPDR Gold Trust som äger fysiskt guld lagrat i valven hos HSBC Bank. Den handlas som en vanlig börshandlad fond.

Det saknas inte heller alternativ för den som istället vill positionera sig för en nedgång i guldpriset. Det finns ett flertal populära ETF:er designade för att spegla en kort position i den ädla metallen.

Två populära börshandlade fonder är, Proshares Ultra Short Gold, DB Gold Short ETN.

Oavsett om ambitionen är att gå kort eller lång (spekulera i nedgång eller uppgång) är det viktigt att veta exakt vad de börshandlade fonderna innehåller, samt att vara medveten om att alla placeringar i sådana tillgångsslag innebär en motpartsrisk.

När det gäller investeringar utanför Sverige tillkommer också valutarisker, vilket i dagens volatila värld kan komma att få stor betydelse för utgången.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -