Tio köpvärda fonder i september – så gick det

Utvärdering Placeras rekommenderade fonder går i rätt riktning. Av de fonderna vi valde för sex månader sedan har hälften levt upp till våra förväntningar. Det är dock fortfarande en för låg siffra.

För en del av Placeras rekommenderade fonder har kräftgången fortsatt. Det gäller bland annat Skagen Kon-Tiki som har tappat mot sina konkurrenter. De senaste sex månaderna har fonden bara stigit med 5,5 procent samtidigt som tillväxtmarkandsfonderna som grupp har stigit med drygt 12 procent.

Fidelity Nordic fortsätter också att underprestera. Det senaste halvåret har fonden stigit med 8,5 procent. Men det är långt sämre än snittet för nordiska aktiefonder som har stigit med                       17 procent.

Atlant Fonder har också gått igenom en svår period och inte levererat som förväntat. Medelriskfonden, Atlant Explora, har tappat knappt 2 procent de senaste sex månaderna. Lite mindre dåligt har det gått för lågriskfonden, Atlant Stability, som har tappat drygt en halv procent.

Men det finns en hel del solsken på Placera fondhimmel.

Danske Global Index går som tåget. Det senaste halvåret har den stigit med nästan 25 procent. Det är 2 procentenheter bättre än snittet av samtliga breda globala aktiefonder.

Även vår indexblandfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, står sig bra i konkurrensen med de aktivt förvaltade svenska blandfonderna. De senaste sex månaderna har den stigit med drygt 12 procent, vilket är i linje med kategoriindexet.

Vårt val på aktivt förvaltad blandfond, AMF Balansfond, har också visat sig vara bra. Fonden har gått upp med nästan 16 procent. Med den avkastningen slår den gruppsnittet med drygt 3 procentenheter.

Brummer Multi-Strategy 2XL har också vänt den dalande trenden som fonden hade tidigare. Nu har den månadshandlade fonden stigit med 11 procent från augusti till januari.

En annan fond som har haft ett trendskifte som vi hoppas består är Cliens Mixfond Sverige B. Sedan vi rekommenderade fonden inför september förra året har den stigit med nästan 18 procent. Även det är bättre än gruppen svenska aggressiva blandfonder.

Spiltan Räntefond Sverige fortsätter att leverera. Kanske inte i samma takt som tidigare, beroende på det låga ränteläget. Men den slår det mesta bland korta svenska räntefonder. Det senaste halvåret har den stigit med knappt 1 procent.

  Avkastn Avk kategori-
Fonder 6 mån % index %
Danske Invest Global Index 24,9 22,9
SKAGEN Kon-Tiki 5,5 12,3
Fidelity Nordic A-SEK 8,5 17,0
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 12,2 12,6
Brummer Multi-Strategy 2XL 11,0 6,5
AMF Balansfond 15,8 12,6
Cliens Mixfond Sverige B 17,7 12,6
Spiltan Räntefond Sverige 0,9 0,3
Atlant Explora -1,9 7,4
Atlant Stability -0,6 7,4
Källa: Morningstar/fondbolagen tom 18 feb  

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -