Bra känsla för Sensor Sverige Select

Fondanalys Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Placera har funnit Sensor Sverige Select som vi lägger till våra rekommenderade blandfonder.

De senaste åren har intresset för blandfonder ökat kraftigt hos svenska fondsparare. Hittills i år uppgår nettosparandet i blandfonder till cirka 45 miljarder kronor. Det är nästan 75 procent av det samlade nettosparandet. Totalt har svenskarna drygt 800 miljarder kronor i fondkategorin, vilket motsvarar nästan 25 procent av den totala fondförmögenheten.

Efter en genomgång av utbudet adderar vi ytterligare en blandfond till våra rekommenderade fonder. Det är Sensor Sverige Select som har nagelfarts och passerat vårt nålsöga när det kommer till avkastning och risk jämfört med andra liknande blandfonder.

Sensor Sverige Select tillhör kategorin svenska aggressiva blandfonder, vilket betyder att under normala förhållanden har cirka hälften av kapitalet investerat på börsen. Men Stefan Olofsson som förvaltar den har stora frihetsgrader och kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur han ser på aktiemarknaden. Vid en mycket stark syn på aktiemarknaden har fonden hög exponering och vid en mycket svag syn har fonden låg exponering.

Fondens investeringar sker genom en kombination av makroekonomisk, fundamental och teknisk analys. Först avgörs fondens önskade nettoexponering mot aktiemarknaden. Sedan avgörs önskad vikt inom respektive bransch jämfört med branschens marknadsvikt. Slutligen sker ett koncentrerat urval av aktier inom respektive bransch.

Att Stefan Olofsson är aktiv i förvaltningen syns bland annat att antalet innehav uppgår till 25 stycken, vilket är betydligt fler än genomsnittsfonden i kategorin. Det är inte bara på aktiesidan som han är aktivt utan också när det kommer till andelen aktier respektive räntebärande placeringar.

När Stefan Olsson intervjuades av Placera för någon månad sedan uppgick andelen ränteplaceringar till knappt 25 procent. Men i takt med att oron på aktiemarknaden har tilltagit har han ökat ränteandelen till cirka 40 procent.

Den aktiva förvaltningen av båda aktie- och räntedelen har burit frukt. De senaste tre åren har fonden stigit med drygt 75 procent, vilket placerar den i absoluta toppen i kategorin där snittavkastningen uppgår till 55 procent.

Risken, sett över de senaste tre åren, har i och för sig varit högre än snittet – 8,5 procent jämfört med 6 procent. Men den goda avkastningen väger upp det och Morningstar belönar fonden med högsta möjliga betyg, 5. Faktum är att fonden har haft högsta betyg sedan starten på hösen 2009 baserat på tre år.

Fonden är liten och kapitalet uppgår till cirka 100 miljoner kronor. Men Placera anser inte att det bör avskräcka fondsparare att välja den. Bolaget, Sensor, förvaltar cirka 1,5 miljarder utanför fonden, vilket borgar för god kontinuitet.

Placera rekommenderar köp och som referens lägger vi till den svenska indexblandfonden, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sensor Sverige Select Köp 188,19 -
Swedbank Robur Access Mix A Neutral 243,96 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -