Riskerna för Nordea efter Panama-avslöjandena

Nordea kan komma att drabbas av Panamas-skandalen på en rad sätt – inte bara genom eventuella böter från FI. Men att överblicka effekterna är i dagsläget närmast omöjligt, anser en rad analytiker.

placera-casper-von-koskull-nordea.jpg

7 april, 2016

"Det är inte bara Fi som kan utdöma böter. Vi har sett att andra europeiska banker har tvingats betala stora avgifter till USA, trots att ärendena inte involverat amerikanska bolag eller privatpersoner", säger en bankanalytiker, som vill vara anonym med hänvisning till ärendets känsliga natur, till Nyhetsbyrån Direkt.

När och om en sådan undersökning kan komma att genomföras är dock omöjligt att säga, menar han.

Nordea dömdes för cirka ett år sedan till den då maximala straffavgiften 50 miljoner kronor, men med de nya regler som gäller kan straffet uppgå till 10 procent av omsättningen - och då handlar det om miljardbelopp.

En annan analytiker ifrågasätter dock om risken för gigantiska böter faktiskt är så stor. Sist banken straffades handlade det om bristande dokumentation. Nu är det helt andra frågor som är på tapeten, noterar han.

"Ingen har hittills kunnat visa att Nordea har gjort något olagligt - det är mer en moralisk diskussion. Ur ett aktieägarperspektiv är mycket stora böter redan inprisade och jag har svårt att se att aktien ska behöva gå ned så mycket mer", säger han.

Därtill gav banken en godtagbar förklaring till de ryska affärer som kritiserats, menar analytikern.

En annan tänkbar effekt av Panamaskandalen är att kapitalkraven skruvas upp för Nordeas del, säger den förste analytikern.

"Banken ligger betydligt lägre än de andra tre storbankerna. Den här affären ökar riskerna, och den bank som har de största riskerna bör också ha de högsta kapitalkraven", resonerar analytikern.

En mer näraliggande risk är att banken fortsätter att förlora lönsamma privatkunder. På morgonens presskonferens sade vd Casper von Koskull att banken tappade i storleksordningen 4.000 kunder när banken gjorde om sina rutiner 2009.

"Nu ska de gå igenom allting igen, och det som dyker upp ska lämnas över till myndigheterna. De finns nog somliga som inte uppskattar det, så nog kan det försvinna kunder även den här gången", säger den andre analytikern.

Någon större omedelbar risk för att bankens vd Casper von Koskull ska tvingas ut i närtid ser han dock inte.

"Han är ny på sin post och kan inte hållas ansvarig för gamla synder inom private banking. Däremot har han varit chef för den ryska verksamheten. Men om det inte har kommit fram att han ljugit under de senaste dagarna tror jag att han sitter hyggligt säkert", säger han.

Varför tror du att Nordea hamnat i den här knipan?

"Det kan man bara spekulera om. Kanske har banken en storägare som är mer aggressiv och har pressat på hårdare än hos de andra bankerna. Kanske har den lägre lönsamheten ökat trycket på vinsthöjningar för mycket", säger analytikern.

Ämnen i artikeln

Nordea Bank

Senast

140,20

1 dag %

1,19%

1 dag

1 mån

1 år

SEB A

Senast

161,30

1 dag %

0,84%

Swedbank A

Senast

254,30

1 dag %

0,24%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,07%

Senast

2 544,04

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.