Det skimrar om silvret

Råvaror Guldets starka utveckling har fått mycket uppmärksamhet under vintern. Men det är faktiskt silvret som lyser allra starkast.

Silver har precis gått förbi guld som årets bäst presterande ädelmetall – mycket beroende på en stark sista månad med en uppgång på 5,6 procent jämfört med ett stillastående guldpris.

Silverpriset har gått upp till 16,18 ounce per dollar vilket motsvarar en uppgång på 17 procent sedan årsskiftet. Guldpriset handals i dag på 1 230 dollar per ounce vilket summerar årets uppgång till 16 procent. Alltså en liten övervikt till silver.

Kvoten mellan guld och silver handlas på historiskt höga nivåer. Kvoten har krympt till 76 från 78 vid årsskiftet. I början av året skrev vi en artikel om att det är dags för silver att skina, där vi hänvisade till att den historiska kvoten mellan guld och silver varit cirka 56 sedan början på 1970-talet. Om marknaden tror att guld och silver-förhållandet ska komma tillbaka till sitt historiska snitt, så har silver mer att ge.

Det finns några andra argument som talar för silverpriset. Det första är att inflation tenderar vara bättre för silver än guld. Nu när centralbankerna gör allt för att få upp inflationen så är silver att föredra – båda ädelmetallerna bruka anses som gott skydd mot inflation.

Ett annat argument är att silver är en viktig industrimetall. Ungefär 50 procent av årsproduktionen används för industriproduktion i exempelvis datorer, bilar och läkemedel. Det finns få metaller som leder ström eller värme bättre än silver – när ekonomin växer efterfrågas mer silver.  

Det har kommit upplyftande makrostatistik den senaste månaden. Oron för en amerikansk konjunkturnedgång har lagt sig och mindre finansiell turbulens kring Kina har påverkat råvarupriserna i allmänhet och de visar nu på en uppåtgående trend.

Ett avslutande argument är att guld och silver historiskt varit en säker hamn för kapitalet vid finansiell oro – vilket de än en gång bevisat i år. Vid fortsatt oro och bättre konjunktur utsikter tror vi att silver att föredra.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -