Större än storebror

Fondanalys En aktivt förvaltad småbolagsfond med nordisk touch som har stått pall under björnmarknaden, klår storebror med råge och har potential att ge högre avkastning än andra på lång sikt. Placera tipsar.

Det har nu gått två och halvt år sedan Henrik Didner och Adam Gerge släppte den dagliga förvaltningen i Didner & Gerge Aktiefond. Det innebar förändringar i hela förvaltningsorganisationen.

Adam Nyström och Gustaf Setterblad som tidigare framgångsrikt förvaltade bolagets småbolagsfond tog över rodret på flaggskeppsfonden Didner & Gerge Aktiefond. Johan Wallin blev i sin tur förvaltare av Didner och Gerge Småbolagsfond. Fondbolaget har en tradition av att ha två förvaltare per fond och under fjolåret blev Carl Gustavsson medförvaltare i småbolagsfonden.

Sedan förändringarna genomfördes har det varit en turbulent period för aktieförvaltning. Den 27 april i fjol toppade Stockholmsbörsen som har tappat nästan en fjärdedel av sitt värde.

Vi tar pulsen på Johan Wallin och Carl Gustavssons förvaltning av Didner & Gerge Småbolagsfond.

Björnmarknaden är inne på sin fjortonde månad och under perioden har förvaltarna av småbolagsfonden lyckats få fonden att stiga i värde med 10 procent, vilket är en mycket bra avkastning i rådande klimat. Småbolagsfonden har lyckat utklassa storebror; Didner & Gerge Aktiefond som följt med breda svenska aktieindex söderut och avkastat - 11 procent.

Värt att notera är att Didner & Gerge Småbolagsfond klassificeras av Morningstar som en Nordenfond. Det beror på att fonden enligt prospektet kan investera minst 75 procent i nordiska aktier. I dagsläget är fondens största exponering mot svenska aktier.

Didner & Gerge Småbolag har stigit med 55 procent sedan 1 januari 2014 till en lägre risk än både kategorisnittet och index. Den har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat hög avkastning sett till risken.

Fonden är aktivt förvaltad med en koncentrerad portfölj på 30-50 bolag. Man har en långsiktig förvaltning med en investeringshorisont på tre till fem år. Fokus ligger på tillväxtbolag, medelstora bolag utgör 53,4 procent, små bolag 40,5 procent och mikrobolag 6 procent.

Förvaltarna har störst tilltro till industrisektorn (43 procent), finans & fastigheter (18,8) samt hälsovård (11,7). Fonden består för närvarande av 54 bolag, att jämföra med kategorisnittet på 386. Av dessa utgör fem bolag – Trelleborg, Indutrade, Husqvarna, Hexpol och Lagercrantz – 22,2 procent av portföljen alla är industribolag.

Sverige är fondens klart viktigaste geografiska marknad 88 procent är investerat där. Norges del är (5,1 procent) och Danmark (4,4).

Den årliga avgiften är 1,4 procent vilket är mindre än kategorisnittet på 1,6 procent. Fonden har fem stjärnor av fem möjliga både på tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag drygt 9,6 miljarder kronor.

Vi tycker att förvaltarna har lyckats mycket bra och vi rekommenderar köp för Didner & Gerge Småbolag. Faktum är att de gett sina företrädare en god match och gått förbi dem med högre avkastning till lägre risk.

Placera ser småbolagsfonder som en utmärkt val i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad småbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Didner & Gerge Småbolag Köp 589,97 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -