Köpvärda fonder i januari

Fondtips Börsuppgången har varit överraskande stark efter presidentvalet i USA. Vi tror att börserna lugnar ner sig den närmaste tiden.

Sedan den 8 november har börsen stigit med 6 procent. Uppgången har drivits av en ökad riskaptit från investerarna som i sin tur har drivits av Donald Trumps förväntade ekonomiska politik.

Det har fått investerarna att åter igen börja investera i aktier till förmån för ränteplaceringar.

En snabb genomgång av världens börser visar att globala aktiefonder har stigit med 8 procent, breda Europafonder med knappt 5 procent. Tillväxtmarknadsfonder har haft det tungt och backat med dryga 3 procent.

USA-fonderna har också fortsatt starkt med en uppgång på hela 9 procent, men då ska man vara medveten om att valutaeffekten bidragit med cirka 1,7 procentenheter.

Utifrån Pekka Kääntäs marknadssyn för januari ser vi minskad riskvilja och kortsiktiga vinsthemtagningar kan ligga i korten efter en stark börsuppgång.

På listan över de tio mest köpvärda fonderna gör vi ett byte inför januari. Vi väljer att göra en förändring bland våra rekommenderade spetsfonder inom segmentet högre risk.

Delphi Nordic byts ut mot Didner & Gerge småbolag, som har bra exponering mot cykliska bolag som gynnas av en starkare global konjunktur och fortsatt stark dollar.

Fonden är aktivt förvaltad med en koncentrerad portfölj på 30-50 bolag och har en långsiktig förvaltning med en investeringshorisont på tre till fem år.

Fokus ligger på tillväxtbolag, medelstora bolag utgör 53,4 procent, små bolag 40,5 procent och mikrobolag 6 procent.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren.

Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning.

Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden.

De senaste tre åren har fonden gått upp med i genomsnitt 22,9 procent per år, vilket är betydligt mer än våra förväntningar.

Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 19,9 procent med en högre risk.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska kika vidare bland våra medelriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta upp hänvisar vi till våra fonder med högre risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio mest köpvärda akter i januari.

HÖGST RISK

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

HÖGRE RISK                             

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader.

Spetsfonder

Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30-50 bolag.

First State Global Infrastructure: Infrastrukturinvesteringar ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara markandsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den fondlista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför juli månad.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 127,08 -
Atlant Stability Köp 1 320,87 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 119,06 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 178,32 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 252,38 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 482,65 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 26,49 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 665,72 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 107,76 -
BGF World Financials A2 Köp 197,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -