Proffsen som hittar de nya vinnarna

Fondanalys För den som gillar tillväxtbranscher som förändrar världen finns det mängder av intressanta möjliga placeringar. Placera har hittat en fond som lyckats hitta vinnare år efter år.

Att världen förändras kan vi alla skriva under på. Med nya innovationer inom teknik och hälsovård har våra liv förändrats ordentligt de senaste årtionden.

Digitaliseringens framfart har skapat nya innovativa tjänster och minskat kostnader för slutkonsumenten. På resans gånga har flera traditionella branscher fått konkurrens från nystartade aktörer.

Idag handlar vi tjänster och fysiska varor över internet. I vår vardag konsumerar vi tv och musik med nya tjänster genom smarta telefoner.

Det är produkter som inte fanns för 15 år sedan. Genom innovation fortsätter den tekniska utvecklingen och den skapar bra tillväxtmöjligheter och nya bolag.

Apple är värt närmare 40 gånger mer än Volvo idag  – 2004 var hade de samma börsvärde. 

Placera har hittat två fondförvaltare som man kan ta rygg på om man tycker det är svårt att hitta framtida vinnare. Förvaltarnas förmåga att hitta vinnaraktier år efter år är slående.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt förvaltar spetsfonden Swedbank Robur Ny Teknik. De förvaltar sammanlagt fyra fonder tillsammans. De två har jobbat ihop sedan maj 2014, vilket borgar för kontinuitet och stor kännedom om det investeringsunivers det rör sig inom.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt

Fonden investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

Att de valt Norden beror på att de ser den som en attraktiv investeringsregion. Med stor innovationskraft, hög utbildningsnivå, ett bra företagsklimat och stabil och förutsägbar politik. Helt enkelt har regionen skapat många duktiga entreprenörer – precis det som fonden vill investera i.

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Fokus är på mindre nordiska bolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv branschställning. Det finns en bra mylla att leta i för aktieplaceringarna, särskilt som de flesta små- och medelstora bolag saknar någon form av analytikertäckning. De är helt enkelt underanalyserade och bra egen aktieanalys gör skillnad. 

Fonden har en koncentrerad portfölj med 30 - 40 aktier, vilket avviker kraftigt från index. Snittet för breda teknikfonder är hela 500 aktier. Fondens två största bet är teknikbolag som står för 47 procent och god tvåa är hälsovårdsbolag med 37 procent av fondens värde.

Av fondens investeringar ligger 60 procent i småbolag, 31 procent i medelstora bolag. Resterande 9 procent hittar vi i stora bolag. Även här avviker fonden från konkurrenterna. Kategorisnittet för teknikfonder enligt Morningstar har tyngdpunkt på stora bolag där hela 68 procent investeras och endast 11 procent i småbolag.

Sverige är fondens viktigaste geografiska marknad, drygt 60 procent av kapitalet är placerat i svenska bolag. Därefter kommer Danmark med en andel på knappt 20 procent och Nordamerika utgör knappt 10 procent.

Fondens fem största innehav är danska läkemedelsjätten Novo Nordisk (8,5 procent), RaySearch (6,5), Swedish Orphan Biovitrum (5,4), Probi (4,7) och CD Projekt (4,4). Tillsammans utgör de fem största innehaven knappt 30 procent av fondens värde och ger fonden en bra riskspridning.

Sobi, Swedish Orphan Biovitrum

Fonden startade 2017 med att stiga 12 procent. De tre största bidragsgivarna till årets uppgång är RaySearch som gått upp 27 procent, polska CD Projekt som avkastat 45 procent och norska Gaming Innovation Group med hela 69 procent.

Det bäst presterande bolaget i fonden är aktietorgbolaget SyntheticsMR som har startat året starkt med en uppgång på otroliga 115 procent.

Långsiktigheten i investeringarna är tydlig i och med att omsättningshastigheten är mycket låg.

Swedbank Robur Ny Teknik har avkastat 149 procent de senaste tre åren – betydligt mer än kategorisnittet för teknikfonder med 92 procent. Den har även avkastat mer än Stockholmsbörsens 40 procent, inklusive utdelningar

De senaste fyra åren har fonden stigit i värde under 37 enskilda månader, motsvarande 77 procent vilket är mycket bra. Jämfört med kategorisnittet för teknikfonder enligt Morningstar är uppgången 60 procent motsvarande 29 enskilda månader.

Historiskt har förvaltarna lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt. Med tanke på att risken i fonden mätt som standardavvikelse är på 15,5 procent jämfört med kategorsnittet på 16,3 procent.

Den enda oro jag känner på lite längre sikt är att fonden har växt mycket och idag förvaltas hela 8,8 miljarder kronor. Det krävs att det kommer ett fortsatt flöde av nya intressanta innovativa bolag till de nordiska börserna som fonden kan investera i.

Fonden har fem stjärnor av fem möjliga både på tre och fem års sikt hos Morningstar. Förvaltningsavgiften ligger på 1,25 procent per år och är billigast i kategorin.

Hittills har man lyckats väl med uppgiften och vi rekommenderar köp för spetsfonden Swedbank Robur Ny Teknik.

Placera ser teknikfonder som ett utmärkt komplement i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad teknikfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond. Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på åtminstone tre till fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 597,63 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -