Det försiktiga fondalternativet

Köptips Flera av världens börsindex har noterat rekord i veckan och april har varit en bra månad för tillgångsslaget aktier. Placera har ett alternativ för den som tycker att börserna gått för starkt och vill ta mindre risk i en miljö med negativ ränta.

Det senaste året har utvecklats till en av de starkaste börsperioderna på länge. Stockholmsbörsen har avkastat hela 22 procent inklusive utdelningar, och lyckats utklassa världsindex med bred marginal.  

Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämn avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden. Avkastningen de senaste tolv månaderna har varit jämn- vilket är syftet. Avkastningen har varit mellan 20 till 30 procent av Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk.

Den senaste tremånaders-perioden har varit en bra period, avkastningen är på knappt 2,5 procent. Detta trots att två av fyra hedgefonder inte levererat positiv avkastning under perioden. På ett års sikt är avkastningen 5,3 procent vilket vi tycker är bra. En hedgefond ska inte gå upp lika mycket som ett aktieindex då man oftast har en lägre exponering och risknivå.

Det är värt att notera obligationsfonderna har negativ utveckling de senaste sex- och niomånaderna i spåren på stigande marknadsräntor.

Placera rekommenderar Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen.

Men det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Den alternativa placering för den som vill ha skydd och minska den totala risken i portföljen.

Placeras alternativa strategi kombinerar fyra fonder som till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Placeras alternativa placering utnyttjar en av den finansiella teorins stöttepelare – diversifiering. Genom att sprida riskerna så minskar den totala risken till en fortsatt hög förväntad avkastning.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen och kategorisnittet för obligationsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Aktie-Ansvar Total Köp 110,44 -
Norron Select R Köp 163,95 -
PriorNilsson Idea Köp 2 390,69 -
European Alliance RPM Evolving CTA ER Köp 925,38 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -