Tillväxtmarknad till barnens portfölj

Fonder Många av världsbörserna handlas nära rekordnoteringar och fondåret har startat riktigt bra. Jag passar på att stuva om i barnens portfölj och väljer att ta in en ny fond.

Barnens sparande är verkligen långsiktigt, vilket gör att de bör ha förhållandevis högre risk än ett sparande på korta perioder.

Jag månadssparar åt barnen i totalt åtta fonder och vill passa på att slå ett slag för månadssparande, vilket är riktigt bra sparform. Du köper fondandelar vid olika tidpunkter, en eller flera gånger i månaden. Det gör att du kommer att köpa andelar både när börsen går upp och när den går ned.

Eftersom du sprider köpen över olika tillfällen istället för att lägga en större fondorder vid ett och samma tillfälle minskar också risken över tiden för att dina fonder ska sjunka i värde. Här kan du läsa mer om fördelarna med månadssparande.

Nu till fondvalen. Den senaste tiden är det allt tydligare att fler av de tidigare Trump-strategierna som gått bra efter presidentvalet har övergets. Efter valet lämnade investerarna fler defensiva sektorer och tillväxtaktier för att bland annat köpa amerikanska småbolagsaktier.

Mycket av den stora uppgången för små- och medelstora bolag i USA bygger bland annat på sänkta skatter som ökar nettovinsten betydligt. Jag väljer att ta hem vinsten i SEB Nordamerika små- och medelstora bolag när den politiska risken stiger. Istället väljer jag att bredda barnens sparande ännu mer mot tillväxtmarknader och nya gränsmarknadsländer.

Evli Emerging Frontier investerar i små- och medelstora bolag i tillväxtländer och nya gränsmarknader. Fonden förvaltas av duon Peter Lindahl och Antti Sivonen som har förvaltat fonden framgångsrikt sedan augusti 2013, och lyckats avkasta betydligt bättre än sitt jämförelseindex varje år. 

Peter Lindahl och Antti Sivonen, förvaltare på Evli

Fundamental analys av ett begränsat antal bolag ger förvaltarna en bättre förståelse av bolagen de äger jämfört med en portfölj med många innehav. Portföljen är koncentrerad med drygt 60 bolag, jämfört med kategorsnittet på hela 449 bolag.

Drygt 84 procent är investerade i småbolag, 13 procent i medelstora bolag och resterande del i stora bolag. Fondens största bet är industri som står för 29 procent av det totala fondvärdet, följt av råvaror (24) och cykliska konsumentvaror (20). Fonden ger en bra riskspridning.

Fonden är inte billig men jag gillar konceptet med en aktiv förvaltare som investerar efter egen analys och avviker från sitt jämförelseindex. Fonden blir ett bra komplement till den passiva indexfonden SPP Tillväxtmarknader Plus.

Jag har valt att ha kvar övriga fonder i barnens portfölj som ser ut så här:

SPP Tillväxtmarknad Plus är en bredare indexfond och dessutom en fossilfri fond, vilket jag tycker ligger rätt i tiden. Den investerar brett i olika branscher på tillväxtmarknaderna. Fonden optimerar urvalet av bolag som rankas högt inom hållbarhet baserat på koncerners modell för hållbarhetsrating. Avgiften är låga 0,7 procent.

Två av fondvalen är Sverigefonder. Jag har  tagit in Spiltan Aktiefond Investmentbolag, ett unikt bra alternativ för oss som vill ha en passivt förvaltad svensk aktieindexfond.

Fonden placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, som indirekt är delägare i mer än 75 börsnoterade bolag.

Fondens onoterade innehav ger en extra krydda. Fonden har gått betydligt bättre än Stockholmsbörsens index sedan starten 2012, till en förvaltningsavgift på låga 0,2 procent per år.

Mitt andra Sverigefondsval är den aktivt förvaltade ODIN Sverige, som har stor exponering mot industrisektorn. Investeringsstrategin fokuserar på långsiktigt värdeskapande företag som kan uppvisa positivt kassaflöde och lönsam tillväxt.

ODIN Sverige är en Sverigefond som rör sig fritt mellan små och stora bolag. 50 procent är i dagsläget investerat i småbolag men förvaltaren letar bolag på hela Stockholmsbörsen.

Det har blivit riktigt hett med europeiska investeringar, och flera politiska och ekonomiska faktorer talar för Europafonder förutom de stora nettoinflöden av kapital vi idag har till regionen.

Jag gillar sedan länge AMF Aktiefond Europa som förvaltas med fokus på stabila bolag med bra intjäning av erfarne Anders Fagerlund. Fonden har en attraktiv årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

Det ligger i tiden att satsa på förnyelsebar energi. CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond som erbjuder investerarna en bra riskspridning genom att placera globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Den tekniska utvecklingen fortsätter skapa bra tillväxtmöjligheter för innovativa och välskötta bolag inom miljöteknik över hela världen.

Mina grabbar har ett stort teknikintresse, så det känns helt rätt att investera i Lannebo Vision. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i tillväxtbranscher som teknologi, telekom och hälsovård. Investeringsprocessen är analysdriven och tonvikten ligger på USA.

Barnportföljens sista placering är Spiltan Global Investmentbolag. Jag gillar konceptet med Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det gör att jag även väljer den globala varianten som är en indexfond, precis som den svenska versionen. Det innebär att den är passivt förvaltad. Investmentbolagen som fonden investerar i är dock aktiva (men långsiktiga) i sina portföljval.

Eftersom fonden investerar i investmentbolag – specialister på att äga och förvalta en portfölj som innehåller många bolag – exponeras man mot 300–600 bolag.

Det bör räcka mer än väl för att sprida risken i fonden. Förvaltningsavgiften är låg: 0,5 procent per år.

Jag har försökt att hitta en mix av bra aktivt förvaltade fonder tillsammans med billiga och bra indexfonder.

Månadssparandet sker till lika stor del i varje fond och jag rebalanserar portföljen vid varje årsskiftet till lika stora fonddelar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evli Emerging Frontier B Köp 1 642,57 -
Storebrand Emerging Markets Plus A SEK Köp 132,65 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 324,48 -
Köp 4 709,78 -
AMF Aktiefond Europa Köp 196,09 -
CB Save Earth Fund RC Köp 156,05 -
Lannebo Teknik Köp 6,50 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 112,32 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -