Börsens hetaste ETF-trender

ETT/Fonder Nu lanseras Placera börsens hetaste ETF:er. Urvalet görs utifrån tidigare publicerade analyser, och bakom valen står Placeras fondredaktör Pär Ståhl och aktieskribenten Fredrik von Schantz.

En ETF, eller börshandlad fond, kombinerar det bästa från fondvärlden med aktiemarknadens många fördelar. ETF:er handlas, som aktier, under alla börsens öppettimmar och order går till avslut omgående till rådande marknadspris.

Börshandlade fonder designas för att skugga ett specifikt underliggande index, på så sätt påminner de om passivt förvaltade indexfonder. Men i de flesta fall är avgiften lägre. Nackdelen är att courtage utgår på handeln med ETF:er, men inte på fonder.

De populäraste ETF:erna ägs av allt från stora institutioner till småsparare. Störst omsättning har börshandlade fonder som skuggar stora amerikanska index.

Men mest intressant är ETF:er som ger enkel access till snävare nischmarknader. Det kan handla om it-säkerhetsbolag eller råvaruproducenter. Faktum är att det går att bygga index, och därefter ETF:er till det mesta.

Fördelen med att välja exponering mot en hel sektor, istället för ett enskilt bolag, är att den bolagsspecifika risken minskar, vilket kan vara en fördel vid mer riskfyllda tema-placeringar.

I Sverige har ETF:er inte slagit igenom på lika bred front som i USA. Den främsta anledningen är sannolikt att det inte finns tillräckligt bolagsunderlag för nischprodukter på den svenska börsen. Det finns alternativ men urvalet är minst sagt begränsat. Men smörgåsbordet av spännande utländska ETF:er tillgängligt även för svenska investerare.

Precis som vid köp av utländska fonder, noterade i andra valutor än svenska kronor, är valutaskillnader viktiga att ta i beaktning. Din nätmäklare räknar om resultaten, stärks den svenska kronan är det till din nackdel att placerat pengar i annan valuta. Motsatsen gäller om den istället försvagas.

Här är tre spännande trender och ETF:er att investera i:

Direxion ibillionaire ETF (IBLN)

Världens rikaste kapitalförvaltare har inte blivit miljardärer för inte. Direxion har satt samman en portfölj utifrån tio välbärgade kapitalförvaltares egna val. Gemensamt för dem är att alla tio har personlig förmögenhet större än 1 miljard dollar.

Aktieurvalet har gjorts från ett index bestående av upp till 30 större amerikanska bolag. Värdepappren där förvaltarna placeras mest pengar väger tyngst i ETF:ens placeringsportfölj. Årets resultat är bra. Direxion ibillionaire ETF (IBLN) har stigit med närmare 22 procent i värde. Till de främsta investeringarna just nu hör, Alphabet, Nike och Allergan. Men portföljinnehaven förändras löpande.

ETFMG Prime Cyber Security ETF (HACK)

Ett ökat antal stora hackerattacker senaste tiden spås elda intresset för it-säkerhet. Nu senast utelämnades halva amerikanska folkets personuppgifter, när företaget Equifax hackades. Striktare myndighetsdirektiv är att vänta för att möta hotet från cyberterroristerna. Det lär få fart på företagens investeringar i it-säkerhet. De bolag som blir hackade riskerar att för evigt svärta sina varumärken.

Prime Cyber Security ETF investerar främst i nordamerikanska bolag. Just nu är den börshandladefonden delägare i närmare 40 företag. Till de största investeringarna hör Cisco Systems och Symantec.

ROBO Global Robotics and Automation ETF (ROBO)

Trump har lovat fler jobb inom industrin och upprättelse för arbetarna i rostbältet. Men arbetstillfällena kommer sannolikt aldrig tillbaka.

Närmare 90 procent av de jobb som försvunnit inom USA:s tillverkande industri mellan 2000-2010 har övertagits av robotar. Endast drygt 10 procent av de förlorade jobben har flyttats utomlands.

Oavsett ödet för arbetarna i det amerikanska rostbältet lär investerare som satsar på automation belönas långsiktigt.

Global Robotics and Automation ETF investerar i globala bolag som på ett eller annat sätt arbetar med robotteknik och automation. Urvalt görs av en investeringskommitté och portföljen är bred. Men robot-bolagen är redan mycket populära investeringar, och prislappen på portföljen är i snitt kring p/e 50.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -