Nya indexfonder för småbolag

Fonder PSG Capital lanserar under namnet Plusfonder två nya indexfonder med inriktning på Stockholmsbörsen samtliga småbolag.

Fondbolaget FCG sköter administrationen och förvaltningen av fonderna. Fonderna är fysiskt replikerade, vilket innebär att de investerar i underliggande värdepapper. Plus Småbolag Sverige Index avspeglar Carnegie Small Cap index som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare.

Plus Småbolag Sverige Index omfattar 250 bolag av Stockholmsbörsens drygt 300 bolag med ett marknadsvärde mellan 0 till 50 miljarder kronor. Fonden ratar  ett fyrtiotal av de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen, med ett marknadsvärde på över 50 miljarder kronor.

De tio största innehaven i fonden står för drygt 20 procent av fondens värde. Största innehav är Tele2 och Securitas med 2,7 procent vardera. Fonden ger en mycket liten exponering mot banksektorn då ingen av de stora bankerna finns i fonden. Även teknikbolag väger lite i fonden. Däremot får fonden en stor exponering mot börsens fastighetsbolag.

Tycker man att det är för mycket stora bolag och fastighetsbolag i Plus Småbolag Sverige Index så lanseras också Plus Mikrobolag Sverige Index. Totalt investerar den fonden i ett 100-tal bolag, alla noterade på Nasdaq OMX Small Cap lista. Det totala marknadsvärdet på Nasdaq OMX Small Cap lista är 85 miljarder kronor.

Det största innehavet är Cellavision med 4 procent i (bolaget har ett börsvärde kring 4 miljarder kronor).  Näst största innehav är G5 Entertainment med 3,7 procent. De tio största bolagen väger 28 procent.

Plus Mikrobolag Sverige Index ger en stor exponering mot småteknikbolag och hälsovårdsbolag. Och en liten exponering mot finansbolag och fastighetsbolag.

Fonden fångar upp flera intressanta småbolag som när de blir tillräckligt stora flyttar över till de större listorna på Stockholmsbörsen. Det gör att fondens innehav och sektorsammansättning kommer att förändras över tid.

Plusfonderna har en förvaltningsavgift på 0,4 procent och kommer på sikt att finnas tillgänglig på flera fondplattformar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -