Placera träffar Electronic Arts

(Silicon Valley) Dag två: Vi startade dagen med att åka buss till ett av världens största spelbolag Electronic Arts, även känt som EA.

Väl framme blev vi snabbt slussade förbi receptionen som var ordentligt utsmyckad med diverse spelkaraktärer, till mötesrummet Bored Room som var allt annat än tråkigt.

Det var ett rum fullt med stora skärmar på väggarna. Vi kastades snabbt in i en demo av företagets senaste spelprodukt Star Wars Battlefront  II som släpps först på fredag. Efter det tog bolagets karismatiske CFO Blake J. Jorgensen vid. Han är precis som efternamnet låter danskättling.

Blake berättade om att bolaget har gjort en turnaround då man ändrat bolaget från grunden de senaste åren. Man har gått från en låg lönsamhet till en av branschens bästa.

Det har man lyckats med genom en stor kostnadskontroll på personalkostnader och marknadsföring som är de stora kostnadsposterna. Sedan började de att bygga om hela infrastrukturen. Förut hade EA flera spelplattformar, idag har man endast en enda. Från den skapar man spel till alla olika konsoler, PC och mobilt. Mycket billigare och framförallt så kan EA skapa en mycket snabbare leverans till alla olika konsoler etc.

Man bygger helt enkelt spelet för PC som är högts upp i kedjan. Sedan när det är klart så anpassar man spelet till olika spelkonsoller som, PS4, Xbox, Nintendo sedan anpassar man för mobiler.

 

Blake Jorgensen, CFO på EA

En annan viktig åtgärd är en digital transformering som fortgår. De går ut på att man numera laddar ner spelen online istället för att köpa en fysisk cd-rom. Det gör att bolaget kan sälja direkt till kund utan återförsäljare som ska ha sin andel av försäljningen. Vilket har höjt lönsamheten.

”Det som också ökar lönsamheten för EA är trenden att spelarna erbjuds köpa tillbehör och andra saker inne i spelet. Historiskt köpte man spelet och bara spelade och EA fick en engångsintäkt som i bästa fall upprepades några år senare när spelaren vill köpa en nyare version av spelet. Idag kan man köpa fullt av tillbehör inne i spelen. Spelar du ett av världens mest populära sport spel, FIFA, så kan du betala direkt i spelet för att köpa nya spelare och andra tillbehör utan att ha tjänat ihop tillräckliga spelpoäng inne i spelet. Man kan helt enkelt köpa framgång. Ett recept som ökar intäkterna hos varje spelare till oss”, säger Blake J. Jorgensen.

Blake berättar om två andra intressanta trender som gäller för spelbolagen. Man använder Artificiell Intelligens (AI) för att få spelare att vara kvar längre och spela längre. Här ser man kunders beteende och kan erbjuda specifika tjänster som att matcha olika spelare mot varandra så att de ska spela längre och förhoppnings vis köpa mer inne i spelet. Den andra intressanta trenden är E-sport.

Mobilspel växer snabbt och EA har precis lanserat FIFA online i Kina. Det har gjorts i samarbete med kinesiska internetbolaget Tencent. Man följer utvecklingen i Kina noga och tror att det har en stor potential för framtida intjäning.  

Vi hann även med att få lite insikter om framtiden. Där spår man att streaming av spel kommer att bli stort. Det gör att man sannolikt kan spela på en skärm direkt via internet och använda telefonen som spelkonsol.

EA har som många framgångsrika amerikanska teknikbolag stor kassa utomlands.

”För 10 år sedan hade vi inga pengar men vill köpa spelbolag. Idag har vi pengar men det finns inte mycket att köpa och det som går är väldigt dyrt, Men ett av våra bästa utländsk köp är svenska Dice som faktiskt är EA:s näst största verksamhet utanför USA och de har programmerat stora delar av ny Star Wars spelet”, avslutar Blake J. Jörgensen. Och vi tar en lunchlåda för att äta lunch i bussen för att hinna fram till dagens andra företagsbesök.

Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -