USA-förvaltarna svarar läsarna

Placera i USA Placeras reportageresa till USA ledd till många frågor hur man bäst investerar i Silicon Valley. Vi lät USA-förvaltarna svara på läsarnas frågor.

USA-resan började i Silicon Valley där vi besökte flera heta teknikbolag. Som en avslutning har våra läsare fått möjlighet att skicka in sina frågor.

Fondförvaltarna Grant Bowers och Jonathan Curtis på den Kalifornien-baserade kapitalförvaltaren Franklin Templeton svarar på frågorna.

Grant Bowers och Jonathan Curtis

Den lille investeraren: Vi har sett ökad volatilitet inom teknikområdet under de senaste veckorna, är det en början på en sektorrotation vi ser?

Jonathan Curtis, fondförvaltare av Franklin Technology Fund:

Tekniksektorn utveckling har visserligen varit stark under de gångna åren. Men grunden är fortsatt robust och de bästa teknologibolagen har forts stark medvind. Teknikbolagen handlas till rimliga värderingar.

USA:s och de europeiska ekonomier fortsätter att stärkas. Det gynnar även icke-teknikbolag inom konjunkturkänsliga sektorer.

Skattereformen bör leda till att betydande mängder av utländska upparbetade vinster för globala Tech-jättar tas hem till USA. Vi förväntar oss att kapitalet ska ökad återköp av aktier, ge mer utdelningar och skap mer förvärv och uppköp, så kallade M&A aktiviteten.

I relativa termer är dock inte de redan skatteeffektiva globala tekniska företag de ända vinnarna. Även amerikanska lokala bolag inom olika industrier utanför tekniksektorn bli vinnare. Det är lite av en sektor rotation pågår, men vi är positiva på utsikterna för teknikbolagen.

Skatte-Jenny: Trumps nya skattereform i USA ser ut att gå igenom. Vilka sektorer på den amerikanska aktiemarknaden tror du kommer att gynna mest och minst, om skattereformen går igenom?

Grant Bowers, fondförvaltare Franklin US Opportunities:

Nu när vi närmar oss årsskiftet 2017/2018 framstår det att vi kommer att ha en ny skattereform. De närmaste åren kommer vi att se den nya skattestrukturen med lägre företagsskatt och investerings incitament slå igenom. Detta bör ge medvind för fortsatt BNP-tillväxt och högre företagsvinster 2018 och 2019.

De största vinnarna av lägre företagsskatt kommer att vara företag med höga inhemska vinster. Det är företag inom sektorerna:  finans, telekom och konsumentvaror vi kommer hitta de stora vinnarna.

Det finns andra sektorer som är vinnare men inte till samma grad. Här hittar vi till exempel hälso- och sjukvårdssektorn samt tekniksektorer. De är globala storbolag som skattar mycket utanför USA. Men de bolagen har stora upparbetade utländska vinster som kommer att tas hem till USA.

Det kommer att gynna de amerikanska börserna under de närmaste åren.

Lisa: Vilka teknikföretag tror du är bra att investera i och köpa under 2018 och varför?

Jonathan Curtis, fondförvaltare av Franklin Technology Fund:

Vi är mest positiva på plattformsinriktade teknikföretag. Det är företag inom digitalisering, internetreklam, molntjänster, digitala betalningar, e-handel och artificiell intelligens, som kommer att gynnas mest.

Våra största positioner i Franklin Technology Fund finns i Alibaba, Facebook, Salesforce, Microsoft, Amazon, Google, ServiceNow, Analog Devices, MasterCard och Visa.

Jag vill lyfta fram två intressanta bolag som det kan var värt att som investerare lära sig mer om, det är Salesforce.com och ServiceNow.

Salesforce är ledande när det gäller att hjälpa företag att etablera djupare och mer intima relationer med kunderna. Detta är viktigt eftersom bolag som Amazon, försöker undergräva traditionella B2C-relationer.

ServiceNow är ett framväxande plattformsföretag som startade genom att hjälpa företagets IT-avdelningar att bli effektivare, men nu går det bortom IT-avdelningen. Det hjälper även andra avdelningar att förbättra sin produktivitet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -