Risk för finanskris

Nyheter i korthet Världsekonomin är dåligt rustad för en ny global finanskris, personalbrist i välfärden och byggvaruhandeln bromsar. Det är några av morgonens nyheter.

PERSONALBRIST I VÄLFÄRDEN. Chefsekonomen på SKL, Annika Wallenskog, varnar för att det under de kommande åren kommer vara nästintill omöjligt att behålla personaltätheten i skola, vård och omsorg. (SvD)

BYGGVARUHANDELN BROMSAR. Byggvaruhandelns tillväxt har mattats under en längre tid och den varma sommaren har inte gjort saken bättre. Samtidigt går näthandeln som tåget, exempelvis Byghemmas. (DI)

RISK FÖR FINANSKRIS. Världsekonomin är dåligt rustad för att hantera en ny global finanskris och de största sårbarheterna finns i utvecklingsländerna, enligt Carmen Reinhart, ekonomiprofessor vid Harvard University. (SvD)

FEL UTBILDNING. Sverige behöver röra sig i riktning mot en utbildnings- och arbetsmarknadsmodell som inte enbart premierar formell akademisk utbildning, skriver VD för Entreprenörskapsforum Johan Eklund i DI Debatt. Sverige har betydande problem i hur kunskaper och färdigheter belönas, allokeras och sorteras.

SVEXIT DYRARE ÄR BREXIT. Enligt Moderaterna skulle ett svenskt utträde ur EU kosta Sverige 280 miljarder kronor per år. Sverige skulle tappa 6 procent av BNP, jämfört med Storbritannien som beräknas tappa 2,5 till 4 procent av BNP. (SvD)

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -