Varje dag kommer det tiotusentals paket till Sverige inhandlade på nätet från framförallt Kina och USA. Det trots att de som köpt varorna måste betala moms och, om köpesumman är 1 600 kronor eller högre, också en tullavgift utöver själva priset på produkterna. Inom EU behöver man inte betala någon tull och momsen är redan betald vid köpet.
Det finns två anledningar att köpa något utanför EU. Antingen för att varan inte finns inom EU eller att den är billigare. Men den som handlar på nätet från ett icke EU-land för att få ett lägre pris bör alltså ha i åtanke att varan ofta måste vara avsevärt billigare för att det ska löna sig.
Stor skillnad mellan olika varor
Det är stor skillnad på vad du köper både vad det gäller tull och moms. Böcker, exempelvis, har ingen tullavgift och endast 6 procent moms. I exemplet nedan ser du att du ”bara” behöver betala 120 kronor i moms och ingen tullavgift om du köper böcker från Kina för 2 000 kronor. Postnords avgift på 125 kronor tillkommer. Ett påslag som trots allt innebär att priset höjs med över 10 procent. Håller du dig under 1 600-kronorsgränsen blir administrationsavgiften 75 kronor i detta exempel och tullavgiften uteblir.
En cykel, däremot, blir än mycket dyrare om du köper den i Kina, eftersom den har en tullavgift på 63 procent (14 procent i de flesta andra länder) och den vanliga momssatsen på 25 procent. Över 4 000 kronor kostar en cykel med priset 2 000 kronor plus avgiften till postföretaget.
Så vet du hur mycket tull och moms du ska betala
På Tullverkets hemsida finns Tullräknaren. I den kan man söka på olika sorters varor och valutor och på så sätt räkna ut vad varan kostar dig. Den är dock inte heltäckande, utan innehåller bara ett urval av produkter och baseras på tredjelandstullsatsen, alltså den tullsats som varken omfattas av eventuella frihandelsavtal eller extratullar. För att veta mer exakt vad man ska betala måste man gå in och titta i tulltaxan.
Såhär ser klassificeringen för en damkappa av ull ut.
Att söka i tulltaxan är betydligt krångligare än Tullräknaren. Du går in och söker på varukoder för att hitta den vara som stämmer överens med den du köper. Kategorierna är ofta väldigt detaljerade. När du väl har hittat varukoden så söker du Sök varukod detaljer för att hitta aktuell tullavgift.
Vissa länder har frihandelsavtal med EU, då blir tullen ofta billigare (preferenstull), eller ingen alls (tullbefrielse). Men det kan också vara tvärtom. USA till exempel, har tilläggstullar på grund av det just nu pågående handelskriget.
Damjeans är en av de varukategorier med tilläggstull som EU valt ut.
”Om man är osäker kan man ringa eller mejla Tullsvar”, säger Bert Jonasson, tullinformatör på Tullverket.
Bert Jonasson
E-handlaren väljer speditören
De flesta privatimporterade paket är från Kina och av ringa värde, vilket gör att de inte kommer upp till den summa krävs för att betala tull, men momsen kommer man alltså inte undan.
En del minns säkert när Postnord, som är den enda speditören som hanterar paket från Kina, införde avgifter på paketen utanför EU efter att Tullverket påpekat felaktigheter av behandlingen av försändelser av ringa värde. Det gjorde att de så kallade Kinapaketen minskade med 90 procent. I och med ett avtal med Wish, en av de e-handlare som har flest leveranser från Kina till Sverige, betalas moms och tull direkt vid köpet.
”Flera e-handlare har valt att ha liknande lösningar, eftersom konsumenten uppfattar det som krångligt och osäkert annars”, säger Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord.
Arne Andersson
Men den som inte betalar moms och eventuell tull vid själva köpet måste alltså göra det i efterhand. Det administreras av det aktuella ombudet, vilket ofta är Postnord, men det kan också vara DHL (rörlig avgift) eller UPS (184 kronor) exempelvis. För paket som kommer från Kina är det alltså uteslutande Postnord som administerar försändelserna, men i många övriga länder, som exempelvis USA, väljer e-handlaren speditör.
Ombuden är de som administrerar eventuell tull och moms. Utifrån det som står på tulldeklarationen skickas en faktura till konsumenten på vad den ska betala och sedan betalar ombudet Tullverket.
”Det är ofta förekommande att konsumenten inte tänker på momsen och blir frustrerad när man får fakturan, men det vanligaste är kanske att man chansar och tror att det går förbi”, säger Arne Andersson.
Något som inte händer särskilt ofta nu för tiden, enligt Arne Andersson. Om du vet med dig att du beställt en vara från ett icke EU-land som du inte betalat moms och tull för bör du anmäla det snarast. Att inte anmäla är olagligt och kan, om det finns uppsåt, leda till böter för ringa tullbrott. Om man genom frivillig självrättelse betalar det man är skyldig får man inget straff.
Du kan deklarera själv
Om du vill deklarera din försändelse själv behöver du höra av dig till din speditör, exempelvis Postnord, och ta reda på var ditt paket finns. Du fyller i en blankett som finns på Tullverkets hemsida och du måste lämna in blanketten fysiskt.
Var försiktig med vissa varor
Vissa varor har särskilda regler, däribland alkohol (ej tillåtet) och cigaretter (särskilt hög tull och tobaksskatt). Läkemedel får inte importeras från länder utanför EES-området, det vill säga EU samt Island, Liechtenstein och Norge. Kosttillskott får man importera, men då gäller det att var noga med att de klassificeras som livsmedel och inte läkemedel.
”Är man osäker kan man kontakta Läkemedelsverket och fråga”, säger Bert Jonasson på Tullverket.
”Sömnmedel och andra narkotiska preparat är aldrig tillåtet att importera, inte heller piratkopior”.
Vid köp av parfym exempelvis måste du betala tull även om värdet av varan inte överstiger 1 600 kronor. För de varor som har särskilda bestämmelser blir ofta själva administrationsavgiften som ombudet tar ut också dyrare.
Det finns också vissa varor som är momsbefriade, bland annat om de ska användas till begravning. Begagnade varor ska, precis som nya, förtullas och betalas moms för. Se hela listan med särskilda varor här.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud