Aktierna som gillar blåst

Börs Både svenska och internationella vindkraftsaktörer har gått starkt senaste året. Särskilt bra har det gått för vindkraftsparksbyggarna.

Det största vindkraftsbolaget på svenska börsen är Eolus Wind. I takt med att efterfrågan på vindkraft ökat har bolagets aktie skjutit i höjden. Bara under det senaste året är Eolus aktie upp drygt 230 procent. Bolaget värderas nu till drygt 4,3 miljarder kronor.

Eolus huvudsakliga uppgift är att projektera och uppför vindkraftsanläggningar som de sedan säljer. Företaget levererar också drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna.

I slutet av januari släppte bolaget rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Siffrorna imponerar. Omsättningen steg från 108 miljoner till 294,4 miljoner jämfört med samma period förra mätperioden. Resultat före skatt uppgick till 37,5 jämfört med 2,1 miljoner samma period förra räkenskapsåret.

Orderstocken har ökat till över fem miljarder kronor jämfört med drygt fyra miljarder samma period förra året. Eolus har funnits sedan 1990. Sedan dess har bolaget uppfört 615 vindkraftverk. Bolagets huvudkontor är i Hässleholm.

En annan aktör med ett liknande upplägg på svenska börsen är Halmstadbaserade Arise. Bolaget utvecklar, bygger och förvaltar vindkraft i egen regi och åt externa investerare. Projektportföljen består av cirka 1 000 MW i Sverige och 70 MW i Skottland.

Arise aktie är upp 137 procent under senaste året. Bolagsvärdet uppgår till 1,4 miljarder kronor.

Större delen av både Arise och Eoulus Winds verksamhet gåt ut på att projektera, bygga och sälja vindkraftparker. Köpare är ofta stora investerare som AP-fonder eller något av de stora elproducenterna som finska Fortum.

Elpriserna har generellt sett varit låga och de stora elproducenternas aktier har gått därefter med undantag av danska vindkraftsoperatörsjätten Ørsted, vars aktie stigit med 48 procent under det senaste året.

Ørsted grundades 2006. Bolaget är en sammanslagning av flera danska energibolag. Huvudkontor ligger i Fredericia. Ørsted är världsledande när det gäller vindkraftsparker till havs.

Blickar man vidare ut i Europa finns det två andra stora renodlade vindkraftsoperatörsaktier. Den ena är portugisiska EDP Renovaveis och den andra är italienska ERG.

EDP Renovaveis äger och driver vindkraftparker i Belgien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Grekland, Italien, Mexiko, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien och i USA.

Aktien är upp 53 procent under de senaste tolv månaderna. Bolaget har ett marknadsvärde på 110 miljarder kronor.

Den andra europeiska vindkraftsoperatörsjätten är italienska ERG, vars altien är upp 25 procent senaste året. Bolaget värderas till 35 miljarder kronor.

Framgången för vindkraftsoperatörerna har spillt över på producenterna av vindturbiner och vindkraftsystem. Danska världsledaren Vestas Wind System har till exempel gått starkt. Senaste året är aktien upp med över 36 procent.

Tyska vindkraftsystemproducenten Nordex är upp med 22 procent senaste tolv månaderna.

En annan vindkraftsaktör är norska olje- och gasjätten Equinor som är störst i Norge på vindkraftselkraft och störst i världen på flytande vindkraftsparker. Alltså vindkraftsparker, där aggregaten inte behöver förankras i botten. 

Totalt producerar Equinor runt 1,25 TWh av vindkraftsel.

Det senaste vindkraftsbolaget in på svenska börsen är Slitevind. Bolaget äger driftsatta vindkraftverk till ett bokfört värde om 600 miljoner kronor. Sedan 2015 har bolaget ökat den årliga produktionen från cirka 75 GWh till runt 260 GWh el.

Bolagets huvudkontor ligger i Visby.

Andelen vindkraftsel väntas öka kraftigt i Sverige under de kommande åren. Energimyndighetens prognos visar att produktionen av vindkraftsel väntas bli 31 TWh 2021. Det ska jämföras med produktionen 2019 som låg på 19,5 TWh.

Under samma tid väntas produktionen av kärnkraftsbaserad el minska med 13 TWh. Totalt spås vindkraft inom två till tre år stå för runt 30 procent av all el som produceras i Sverige. Den största delen av utbyggnaden kommer att ske i Norrland.

Enligt organisationen Svensk vindenergi är vindkraft i Sverige nu lönsamt utan subventioner. I en europeisk kontext är Sverige väl lämpat för vindkraft eftersom landet har bra vindlägen, vilket gör att produktionen blir effektiv.

2018 stod vindkraft för 14 procent av energiproduktionen inom EU. Danmark är det land med högst andel vindkraftsel. Under 2018 kom 41 procent av landets el från vindkraft. Danmark följs av Irland, Portugal och Tyskland med 28, 24 respektive 21 procent.

2018 stod vindkraft för 11 procent av Sveriges elproduktion och 2019 stod vindkraftsel för 14 procent av den totala energiproduktionen.

Vindkraft har en fördel som förnyelsebar energikälla gentemot exempelvis vattenkraft på vis att även om det kommer att bli torrare så kommer det alltid att blåsa.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Utv. 1 år % Marknadsvärde Miljarder Kr
Equinor -12 615
Ørsted 48 420
Fortum  5,5 207
Vestas wind  36 200
Brookfield Renewable Partners 78 113
EDP Renovaveis 53 110
NextEra Energy Partners 49 35,9
ERG SpA 25 34,5
Nordex 22 13,5
TPI Composites -29 7,3
Eolus Vind 237 4,3
Arise 137 1,39
Slitevind - 0,47
     
Källa: Avanza, Marketscreener    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -