De troligaste aktierna i nya DAX

Börs Det tyska aktieindexet DAX 30 utökas nästa år med tio bolag och blir därmed DAX 40. Här är aktierna som mest sannolikt kommer att tas med i nya DAX.

I september 2021 kommer DAX att utökas rejält. Nu skärps också reglerna för att få vara med i indexet kraftigt.

Från och med december 2020 måste nya bolag som listas på DAX ha uppvisat ett positiv ebitda-resultat två år i följd. Det innebär att Tyskland nu får tuffare regler än vad som gäller för det amerikanska storbolagsindexet S&P500.

Det skulle också till exempel ha inneburit att den senaste DAX-medlemmen Delivery Hero inte hade platsat i indexet.

Från och med mars 2021 kommer alla DAX-bolag dessutom att vara tvingade att inom exakta tidsramar redovisa kvartalsresultat och reviderade årsbokslut.

Bolag som bryter mot den här regeln kommer hädanefter att per automatik kastas ut.

Alla regeländringarna beror förstås på skandalföretaget Wirecard som flera gånger sköt fram redovisningen av sitt årsbokslut för 2019.

Börsoperatören Deutsche Börse vill med alla medel undvika att något liknande skulle kunna hända igen.

Betaltjänstspecialisten Wirecards konkurs är den enskilt största bolagsfinansskandal i Europa. Det kallas Europas Enron. Bolaget förfalskade under många år sin bokföring.

Skandalen avslöjades av journalisten Dan McCrum på tidningen Financial Times. Han räknade på bolagets siffror och fick det inte att stämma.

Skandalen kulminerade den 18 juni i år, då Wirecards revisionsfirma E&Y inte kunde godkänna årsbokslutet för 2019 eftersom det saknades 1,9 miljarder euro och att dokumenten som skulle bevisa att pengarna fanns visat sig vara förfalskade.

Den 25 juni ansökte bolaget om konkurs.

Wirecards tidigare hyllade vd Markus Braun sitter sedan i juli häktad i Augsburg.

Vice vd Jan Marsalek flydde till Moskva via Minsk. Han misstänks förutom sin roll på Wirecard ha varit dubbelagent både för den österriska och ryska underrättelsetjänsten.

Idag är han en av världens mest eftersökta personer och befinner sig sannolikt under ryska säkerhetstjänstens beskydd i Moskva.

Wirecardaktien var en småspararfavorit i Tyskland med runt 200 000 aktieägare som i genomsnitt förlorade runt 30 000 euro i konkursen.

När det gäller utökningen av nya bolag till DAX 40 så kommer den att ske från och med 21 september 2021.

De bolag som just nu är mest sannolika nya kandidater är flygplanstillverkaren Airbus, e-handelsjätten Zalando, doft- och smakkemibolaget Symrise, laboratorieutrustningsspecialisten Sartorius, energiteknikbolaget Siemens Energy, färgämnesbolaget Brenntag, medicinteknikaktien Qiagen, återförsäkringsjätten Hannover Rück, medicinteknikbolaget Siemens Healthineers och hyresfastighetsägaren LEG Immobilien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -