Här är de bästa fonderna 2020

Fondkommentar 2020 var ett år som dominerades av coronaviruset och nedstängda ekonomier. Men också ett år som skapat ovanligt många vinnarfonder med mycket hög avkastning. Placera har listat årets fondvinnare och vi hittar flera dubblare.

Det är inte bara aktier som haft en positiv utveckling i år.Det har varit en bred och stor uppgång för flera tillgångsslag. Kryptovalutan Bitcoin är den odiskutabla vinnaren med en över 300-procentig uppgång.

Den tryggaste av hamnar - guldet - steg med 25 procent mätt i amerikanska dollar, trots att guldpriset toppade i augusti och backat sedan dess. Ädelmetallen silver steg ännu mer och närmade sig en 50-procentig uppgång.

Industrimetaller steg drygt 19 procent och järnmalm är den lysande stjärnan med över 50 procent i prisstegring. Även kopparpriset hade ett starkt år med plus 26 procent, men det är en bit kvar till rekordnoteringen från 2011.

Oljan hade det absolut tuffast av alla råvaror med betydande nedgångar. När det var som tuffast handlades oljeterminen på minus. Brentoljan backade 21 procent under året.

De flesta ränteinvesteringar landade på plus trots att året bjöd på en total kollaps under några veckor i februari och mars för företagsobligationer. En av de stora vinnarna under året var den amerikanska 30-åringen som avkastade över 17 procent i lokal valuta, följt av tyska statspapper.

valutamarknaden kollapsade i nästan vanlig ordning några tillväxtmarknadsvalutor. Sämst utveckling av alla var det för den turkiska liran och brasiliansk realen, båda backade runt 20 procent mot en svag amerikanska dollar.

För även dollarn hör till årets svagaste valutor med en nedgång på över 6 procent. Den klart lysande stjärnan på 2020 års valutahimmel var den svenska kronan som stärktes med närmare 14 procent mot dollarn. Det placerar kronan före klassiska valutastorheter som den schweiziska francen som bara orkade med en uppgång på 9 procent mot dollarn.

De stora förlorarna på kronans starka framfart är USA-fonder och globalfonder. Här har kronan grävt bort mycket avkastning. Det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 steg 17 procent i lokal valuta men omräknat till svenska kronor blev det en blygsam uppgång på några enstaka procent.

Globalfonder som har varit stora vinnare de senaste åren har haft ett betydligt blekare år 2020. Avkastningen för en globalindexfond blev bara 3 procent mätt i svenska kronor. Det är betydligt sämre än en bred svensk indexfond som landade på 14 procents avkastning.

Teknikaktier fortsatte norrut under året. Klart bästa globala sektor var tekniksektorn som steg drygt 40 procent. Näst starkaste sektor var sällanköpsvaror, här hittar vi en uppsjö av e-handlare som Amazon och Alibaba. Energisektorn hör till årets förlorare tillsammans med banksektorn.

De bästa börserna fanns i Asien. Klart bäst utveckling stod Taiwanbörsen för, följt av Seolbörsen och de kinesiska fastlandsbörserna. På förlorarsidan hittar vi Atenbörsen som gick svagast före Istanbulbörsen och Sao Paolobörsen.

Placera har listat vinnarna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från hela 154 procent till 55 procent. Det är en enorm skillnad i avkastning. Det har varit ett år där aktivt förvaltade fonder intar vinnarlistan och indexfonder lyser med sin frånvaro. Självklart har många av årets vinnarfonder ett ganska tydligt och smalt investeringsunivers, och är en bransch- eller tematisk fond.  

Vi hittar faktiskt en USA-fond, en bred globalfond och ett antal svenska småbolagsfonder bland vinnarna.

De tre fonder som haft klart högsta avkastning har tydliga teman med förnyelsebar energi och framtida mobilitet som gemensam nämnare. Alla tre fonderna i topp har mer än fördubblat avkastningen. Viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet kring ny energi är sannolikt ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är det amerikanska presidentvalet där presidentkandidaten Biden lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procentberoende av grön el från 2035. Och inte minst blåser det en tydlig hållbarhetstrend inom investerarkollektivet.

Klart bäst är det franska fondbolaget BNP Paribas med en grön energifond, BNP Paribas Energy Transition C C fond. Fonden avkastade smått otroliga 154 procent. Fondens fokus är att investera i bolag som bidrar med att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.

Fonden har drygt 60 aktier och drygt 40 procent utgörs av amerikanska bolag följt av kinesiska bolag med 15 procent. En tredjedel av fonden är investerad i industribolag. Näst största sektor är teknikbolag. Det kanadensiska bränslecellsbolaget Ballard Power Systems är fondens största innehav. Aktien avkastade hela 200 procent 2020.

Hela sju av fondens tio största innehav har uppgångar på över 125 procent. Klart bäst högst avkastning har energilösningsbolaget Enphase Energy. Bolaget gör bland annat intelligenta växelriktare och likströmsoptimerare, något som varit i ropet i år och investerarna har gillat.

Enphase Energy hör till de stora vinnarna i år med en uppgång på 550 procent. Bolagets marknadsvärde är lite drygt 20 miljarder dollar.

Tvåa på vinnarlistan hittar vi fonden Thematica - Future Mobility Ret. Det är en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden har avkastat 152 procent.

Fonden har drygt 40 investeringar kring temat framtidens mobilitet. Kanadensiska bolag väger tyngs på drygt 22 procent, följt av svenska bolag på knappt 20 procent.

Största innehav är svenska First North-listade Soltech Energy som väger dryg 5,6 procent och har en 64-procentig uppgång. Även i den här fonden har sju av de tio största innehaven stigit med minst 235 procent det senaste året. Högst avkastning har amerikanska bränslecellsbolaget Plug Power. Aktien har skjutit rejält i höjden och stigit närmare 1 000 procent under 2020.

Tredjeplatsen kniper Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning på 104 procent. Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. 

Totalt är fonden investerad i drygt 70 innehav. Amerikanska bolag utgör största delen av fonden på drygt 36 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 17 procent och norska bolag är tredje störst på drygt 9 procent.

Fondens tio största innehav har haft en stark utveckling i år och alla tio bolagen har minst fördubblat sitt värde.

Störst aktie i fonden är det Texasbaserade livsmedelsbolaget Darling Ingredients på 4 procent, bolaget återvinner bland annat fetter och oljor från restauranger. Näst största bolag är kinesiska Xinyi Solar Holdings som levererar glas och reglerare till solceller.

Bästa småbolagsfond på en fjärde plats är den aktivt förvaltade småbolagsfonden Consensus Småbolag som är klassificerad som en nordisk småbolagsfond. Fonden har stigit med 95 procent. Fonden förvaltas av Anders Wright.

Det är en koncentrerad med 23 innehav. Förvaltaren investerar i första hand i konjunkturokänsliga, lönsamma tillväxtbolag. Fondens bett på spelutvecklare var en fullträff. Spelutvecklarna Stillfront och Embracer är fondens två största innehav. Båda aktierna hör också till fondens bästa bidragsgivare i år.

Klart bästa USA-fond är MS INVF US Growth A. Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag. Fonden har en avkastning på 89 procent. Det är riktigt bra prestation jämfört med amerikanskt aktieindex som har en närmast oförändrad avkastning mätt i svenska kronor.

Fonden har över tid levererat en ovanligt hög överavkastning. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Advantage som har investerar en större andel i medelstora bolag.

MS INVF US Growth är koncentrerad med 41 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 46 procent följt av kommunikationsbolag på 26 procent.

Det största innehavet är digitala betaltjänstbolaget Square på drygt 7 procent. Videokommunikationsbolaget Zoom är näst störst på 6,3 procent är fondens värde. Båda aktierna har haft imponerande avkastningar på 243 respektive 400 procent.

Bästa teknikfond är BGF Next Generation Technology. Bakom Next Generation Technology står Blackrock, världens största kapitalförvaltare.

Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 19 procent. Inget innehav väger mer än 1,6 procent. Totalt har fonden drygt 110 investeringar.

Halva fonden är investerad i amerikanska bolag. Kinesiska bolag utgör drygt 13 procent och är klar två som region före brasilianska bolag på 7,5 procent.

Över halva fonden är investerat i små- och medelstora bolag. Största sektor är mjukvarubolag på 21 procent följt av mjukvarubolag på 20 procent. Fondens största innehav är inget småbolag, utan Tesla som står för 1,6 procent av fondens värde. Aktien steg 700 procent och tog även plats i det prestigefyllda S&P 500 indexet under fjolåret.

Bästa globalfond är MS INVF Global Advantage med en uppgång på 69 procent. En globalfond med fokus på tillväxtbolag och förvaltningen sker i team. Bakom fonden står samma team som förvaltar MS INVF US Growth.

MS INVF Global Advantage Fund har en större andel medelstora och mindre bolag i portföljen än många andra globalfonder. Fördelningen är 75 procent storbolag och resterande andel medelstora bolag. Det är en koncentrerad fond med 33 innehav och amerikanska bolag står för knappt 60 procent av fondens värde. Fondens största innehav på knappt 7 procent är Singaporebaserade teknikbolaget Sea som steg 390 procent 2020.

Största europeiska bolag är den holländska digitala betaltjänstspecialisten Adyen som intar en tredjeplats på 5,3 procent. Adyens avkastning skäms inte för sig utan landade på 153 procent och hör till fondens bästa bidragsgivare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -